Військовий облік для жінок: що насправді змінилося з 26 жовтня? (ВІДЕО)

Докладне роз’яснення нового Закону

26 жовтня 2022 року в Україні набув чинності закон про добровільний військовий облік жінок, який встановлює обов'язковий військовий облік для тих громадянок, які мають медичну або фармацевтичну спеціальність.

Оскільки у багатьох все одно виникають питання й навіть побоювання щодо цього, ГО «Центр спільних дій» підготувала коротке пояснювальне відео про те, навіщо цей закон, що саме він змінює і кого він насправді буде стосуватися

Чи змінило щось кардинально це рішення?

Ні. Військовий облік в мирний час та призов у воєнний час можливий для жінок ще з 1992 року, а в 1994 році уряд затвердив перелік спеціальностей, за якими жінок могли взяти на військовий облік. Цей перелік був незмінним останні 27 років.

У жовтні 2021-го Міноборони оприлюднило новий перелік спеціальностей, який одразу ж викликав гостру критику. Перелік охопив відразу понад 100 спеціальностей, серед яких опинились навіть музикантки та маркетологині.

У відповідь на цю критику міністерство скоротило перелік до 14 груп спеціальностей та 7 груп професій.

А що зараз?

За новим законом всі жінки, які мають медичні або фармацевтичні спеціальності і придатні до служби за віком та станом здоров’я, мають обов’язково стати на військовий облік.

Це медсестри, лікарки, стоматологині, ветеринарки, фізіотерапевтки, фармацевтки тощо.

Водночас жінки, які мають інші спеціальності з переліку Міноборони, можуть стати на військовий облік за власним бажанням.

Навіщо цей закон?

Він пояснює, які жінки повинні стати на облік і в перспективі можуть бути призвані на службу. Скорочення обов’язкових для обліку спеціальностей знімає соціальну напругу, зменшує навантаження на центри комплектації і при цьому спрощує їхню роботу з мобілізації.

Чи хочуть цього українки?

Близько 50 тис. жінок вже працюють у різних військових структурах. З них 38 тис. служать на військових спеціальностях, а 5 тис. перебувають на передовій. До повномасштабного вторгнення українська армія до 25% складалася із жінок. Це один із найвищих показників у світі.

Сьогодні жінки нарівні з чоловіками виборюють перемогу України

А новий закон додає ясності суспільству і показує армії на кого ще можна розраховувати.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень