Відомий серед відпочивальників глиняний кар’єр на Житомирщині стає схожим на кратер вулкана? (ФОТО)

Там роками видобувають глину

Село Глинянка, що на північному сході Житомирської області, здавна славиться великим глиняним кар’єром.

Влітку там є багато відпочивальників. Оскільки на території кар’єру не лише красиво через велику кількість білої глини, а і є тепла вода, де можна покупатися.    

Глину, яка, подейкують, що має лікувальні властивості, з кар’єру видобувають впродовж багатьох років. І нині чи не щодня вантажні автомобілі вивозять звідти велику кількість надр. Через це з кожним роком територія кар’єру все більше стає схожим на поверхню Місяця або нагадує кратер вулкана.  

Кореспондентка РАДІО ТРЕК відвідала місцевість та після спілкування з місцевими мешканцями, які також стурбовані постійним вивозом глини та тим, що дорога зазнає сильних руйнувань від їзди вантажних автомобілів, вирішила поцікавитися у місцевої влади, наскільки законним є вивіз глини з кар’єру.

Голова Дубрівської територіальної громади, до якої належить село Глинянка, Павло Яківчук розповів, що систематичний видобуток глини з кар’єру є законним. Ним займаються два підприємства: «Епіцентр К», який є бенефіціарним власником ТОВ «П’ятирічанка», та ТОВ «Церсаніт Мінералз».

Відомо, що ТОВ «П’ятирічанка» взяло частину кар’єру, а саме 7,5 га, в оренду на 20 років. Дозвіл на видобування надр ще у вересні 2012 році товариству видала Державна служба геології та надр України.

Ще одна частина кар’єру є приватною власністю компанії ТОВ «Церсаніт Мінералз» (ред. польський виробник сантехніки та кераміки).

Варто зазначити, що у тій частині кар’єру, де купаються та відпочивають люди, глину не видобувають. Ці роботи проводять на інших ділянках. Приблизне розташування техніки підприємств, які займаються видобутком глини, зображено на карті.

Дорогу ж, яку «розбивають» вантажівки, місцева влада регулярно ремонтує. Оскільки заборонити їздити великим вантажівкам через село не мають права, адже дорога загального користування.  

Голова тергромади також зауважив, що наразі у селі працюють над тим, аби вантажні автомобілі не їздили через село. Наприклад, у вантажівок від компанії  ТОВ «Церсаніт Мінералз» є можливість їздити полями через паї. Нині влада обговорює таку можливість і з «Епіцентром».

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень