Відмовлять у медичній допомозі: на українців, що ухиляються від мобілізації, чекають обмеження

Запровадять зміни для ухилянтів

Наразі у розробці перебуває законопроєкт, що стосуватиметься мобілізації. Поки остаточної редакції документа ще немає. Однак уже відомо, що коло громадян, які матимуть відстрочку від призову, звузять. А можливостей, щоб уникнути мобілізації, в ухилянтів стане значно менше.

Зокрема, розробники документа анонсують такі зміни:

  • ті, хто доглядає за родичем-інвалідом ІІІ групи, втратять право на відстрочку;
  • скоротять перелік осіб, які матимуть право на відстрочку через догляд за особою з інвалідністю І та ІІ групи;
  • скасують відстрочку для отримувачів другої або третьої вищої освіти;
  • запровадять військовий облік для іноземців, які отримали українське громадянство, та які раніше служили у збройних силах інших країн;
  • візьмуть на військовий облік осіб, які відбувають покарання за кримінальні злочини.

Крім того, ухилянтам збільшать штрафи і строки арешту, а також притягатимуть їх до відповідальності заочно.

Водночас ТЦК (військкомати) отримають більше прав. Вони отримають право на перевірку документів у будь-якому місці та в будь-який час. Причому присутність поліцейських вже не буде потрібна. Крім того, вони матимуть право забрати військовозобов'язаного чоловіка прямо з вулиці у військкомат для уточнення облікових даних.

Повістки доставлятимуть у різний спосіб

Зокрема, повістки не обов'язково потребуватимуть особистого вручення, а можуть бути надіслані військовозобов'язаному рекомендованим листом або через електронну пошту. Після отримання такої повістки чоловіки матимуть 48 годин, щоб добровільно з'явитись у ТЦК.

Сертифікат захисника: що це таке,  і як він обмежить права громадян

Сертифікат захисника – це електронний аналог військового квитка, який буде активовано в мобільному застосунку Дія. Дані вважатимуться актуальними лише 60 діб після їхнього оновлення. Тобто що два місяці чоловік повинен буде оновлювати дані у цьому сертифікаті.

Без цього сертифікату неможливо буде обійтись при здійсненні багатьох правочинів, а також не лише під час реєстрації правових актів. Зокрема, його треба буде показувати у таких випадках:

  • при реєстрації прав власності на нерухоме і рухоме майно;
  • при одруженні/розлученні;
  • при перетині державного кордону;
  • при отриманні вищої освіти;
  • при отриманні медичних послуг.

Останній пункт викликає найбільше запитань. Виходить, що чоловікові, який не поновив свої дані в ТЦК, відмовлять у медичній допомозі?

Тобто конституційне право на охорону здоров'я, яке в нас і так добряче обмежене через фінансову недоступність лікування, тепер ще й прямо обмежуватимуть для частини чоловіків?

Щоправда, захист країни, яким нехтують ухилянти, входить до конституційних обов'язків громадян. Тож схоже, що цей правовий нігілізм буде обопільним.

Джерело: top.today

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень