Рівне хоче «перетворювати відходи у доходи»: як? (ФОТО/ВІДЕО)

Так кажуть про стратегію перероблення сміття рівненські експерти

Як тривала науково-практична конференція: Чисте довкілля – здорове життя. Фото — Олеся Міклуха.

Відходи треба перетворювати у доходи — головний меседж рівненських експертів. Останні взялися розробляти стратегію перероблення сміття, яку пропонують реалізувати в рамках Проекту Стратегії розвитку Рівного до 2030.

Фахівці переконують, що

спочатку треба спонукати споживачів сортувати сміття.

Це дозволить переробляти його в альтернативне паливо.

Окремо варто розробляти проєкти для компостування харчових відходів та відновної біомаси.

У перспективі весь комплекс заходів матиме економічний та соціально-екологічний ефект, стверджує професорка НУВГП Алла Прищепа:

- Ми маємо по місту Рівному 51 % цінного ресурсу, який можна використати як вторинну сировину. Ми маємо папір, текстиль, скло, пластик та органічні відходи. При формуванні стратегії ми повинні враховувати, те що у Рівному є приватний сектор, який дає відходи одного характеру, та інший сектор – з іншими відходами.

Ми повинні змінювати свою поведінку щодо цих відходів. Для цього треба провести просвітницькі акції щодо користі сортувати сміття.

Україна сьогодні має найнижчий відсоток перероблення сміття – 3,2 %. Ми на 10 місці у європейському рейтингу. Населення формує 44, 8 млн тонн сміття. На звалище потрапляє майже 95 % відсотків відходів комунального сектору. Понад 6 тисяч полігонів є в Україні. Це 9 тисяч гектарів землі, забрудненої. А це брудне повітря, водойм та сільськогосподарські землі.

Чому потрібно перетворювати відходи у доходи? Роздільний збір сміття дозволяє зменшити обсяги утворення відходів, збільшити кількість вторинної сировини.

Неприпустимо, що у 21 столітті мікропластик є у навколишньому середовищі, у продуктах споживання, у питній воді. Це додаткова небезпека для людини.

Якщо змінити стратегію то отримаємо економічний та соціально-екологічний ефект.

Зі слів Алли Прищепи, до 2030 року потрібно ввести в експлуатацію додаткові сміттєсортувальні лінії та будувати нові переробні заводи в Україні.

А ще треба створювати об’єкти з виробництва палива з побутових відходів на базі цементних заводів.

Таку можливість Рівненщина вже має, адже на цементному заводі у Здолбунові встановлена спеціальна піч для використання альтернативного палива з продукту перероблення твердих побутових відходів.
Втім поки процес сортування сміття (завод, який би мав займатись сортуванням відходів з невідомих причин не працює – авт.) не налагоджений у Рівному, сміття купуватимуть за кордоном, каже генеральний директор «Волинь-Цемент» філії ПРАТ «Дікергофф Цемент Україна» Ігор Давидюк:

- У нас 5 років стоїть ця установка. Ми намагались спалювати сміття з місцевого полігону, але кілька разів до нас приїздили сміттєвози з мокрими відходами. Їх не реально спалити. До того ж там все – і біомаса, і картон, і петпляшки.

 

Якщо це все сортувати й замовляти сухі відходи певної фракції – тоді налагодиться процес. Це дозволить економити на вугіллі та спалювати сміття, яке шкодить навколишньому середовищу.

 

Через те, що у нас не працює сортувальний завод, ми купуватимемо сміття за кордоном. Коли ми отримуватимемо сміття наприклад, з Польщі, то це буде провокацією, певною. Сподіваюсь це розбудить свідомість людей та керівників міста. Люди зрозуміють, що ми зможемо своє сміття палити й при цьому не забруднювати середовище. Можливо тоді ми подивимось на весь процес сортування з іншого боку. До речі, жодна сусідня область немає можливості вже сьогодні віддавати продукти перероблення твердих побутових відходів на виробництво цементу.

Після дискусії, що тривала у Майстерні міста, експерти прийшли ще до одного висновку. На їхню думку,

місто має мінімізувати вивезення несортованого сміття на полігон у Бармаки.

До слова, за неофіційними даними, сміттєвий полігон площею 25 га мають закрити до 2025-го року.

Пропонуємо вашій увазі також виступ представника компанії MVCOM в Майстерні Міста Рівне на тему: Сортування відходів і сучасні інформаційні технології.


Наші новини у ТelegramНомер у Viber063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень