Верховна Рада затвердила зміни до Конституції в частині правосуддя

Підсилюється відповідальність суддів, обмежується їх імунітет

Верховна Рада затвердила зміни до Конституції в частині правосуддя конституційною більшістю. За проголосували 335 депутатів, серед яких фракції Коаліції – БПП і Народний Фронт, також Опозиційний Блок.

Фракція «Радикальної партії» Олега Ляшка затримала голосування, оскільки в останній момент приймала рішення, чи підтримувати зміни до Конституції.

Не голосували фракції «Самопоміч», відмовилась підтримати зміни і депутат Надія Савченко.

Нагадаємо також, Рада прийняла реформаторський закон про судоустрій та статус суддів. Законопрект підтримав 281 народний депутат.

Законом зокрема підсилюється відповідальність суддів, обмежується їх імунітет, ліквідовуються вищі спеціальні суди, створюється новий Верховний Суд, передбачається створення Вищого антикорупційного суду та Вищого суду з питань інтелектуальної власності.

Замість ліквідованих Вищих спецсуду, госпсуду й адмінсуду будуть нові підрозділи. Кандитатів обиратимуть за конкурсом. Випробувального терміну – не буде. Посилюють відповідальність. Суддю звільнять, якщо той не зможе пояснити походження статків – своїх чи членів родини. Позбавлятимуть посади також за дисциплінарні порушення та грубе нехтування обов'язками. Обмежать і суддівську недоторканність.

Відповідно до ухваленого закону, на посаду судді може бути призначений громадянин України, не молодший 30 та не старший 65 років, що має вищу юридичну освіту, стаж професійної діяльності не менше 5 років та володіє державною мовою.

Законопроектом передбачено, що суддю не може бути притягнуто до відповідальності за ухвалене ним судове рішення. Щодо дій, не пов'язаних із виконанням суддівських функцій, суддя нестиме юридичну відповідальність у загальному порядку.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень