Вбити за землю у Рівному: у храмі Мельпомени переживатимуть нову драму (АУДІО)

Актори святкуватимуть Міжнародний день театру на сцені

Актори драмтеатру у Рівному одне з професійних свят відзначатимуть прем’єрою.

Нині в храмі Мельпомени тривають останні приготування до показу драми «Земля» за мотивами однойменної повісті Ольги Кобилянської.

28 березня 2013 року Чернівецький академічний обласний український музично-драматичний театр ім. О.Кобилянської представляв рівненській театральній сцені «ЗЕМЛЮ»

Одна з головних героїнь постановки - мати братів Марія - заслужена актриса України Галина Цьомик радить дивитися драму молодим батькам:

Тема землі і проблема батьків та дітей – вічні теми. Саме у цій виставі ми їх і вирішуємо. Хотілося б, щоб в залі батьки дивилися постановку і розуміли, що дітей своїх треба любити, коли вони ще маленькі. Треба їх долюбити, бути з ними, аби потім не виникало таких ситуацій, де брат ненавидить свого брата. А все йде від того, що дітям в голови вкладуть батьки.

Окрім Галини Цьомик, у драмі гратимуть заслужені актори України Віктор Янчук, Станіслав Лозовський, а також Олег Ягелюк та відома актриса Вікторія Клєщенко-Пилипчук.

Заслужений артист України Станіслав Лозовський виконує головну роль Сави:

Нарешті мені дали негативну роль (сміється – авт.). Я граю Саву Федорчука, молодшого сина Івоніки. Прототип – реальний чоловік, його теж звати Сава, який вбив свого брата, а потім виїхав у Канаду. Його, до речі, запрошували на Батьківщину, але він не приїхав. Після смерті Сави його діти судилися за ту землю, за яку Сава вбив свого брата. Тобто це реальна історія. А якщо говорити про героя, якого я зображую, то його цікаво грати. Сава бореться сам із собою, а це - найважча боротьба. Ну, а основний конфлікт у цій драмі - не питання землі, а питання стосунків батьків та дітей.

Драму поставив відомий рівнянам за постановками «Сорочинський ярмарок» та «Пошились  в дурні» режисер Олександр Олексюк

Особливу увагу в театрі приділили костюмам.

Художниця Алла Лактіонова самотужки вишила сорочку напівциганки Рахіри, роль якої виконує Вікторія Клєщенко-Пилипчук.

Такий крок сама художниця називає «автографом у виставі», каже завліт драмтеатру Ірена Боровець:

Художниця сама вишила сорочку для Рахіри. Скажу, що зазвичай одяг шиють інші люди, а це Алла Лактіонова зробила з власної волі. Це вона створила вінок, дуже гарний. Теж для сцени з весіллям. До речі, всі костюми стилізовані під традиційний одяг Буковини.

Квитки на прем’єру, яка відбудеться у вівторок, 27 березня, коштують від 30 до 100 гривень. Кажуть, що квитків майже не залишилось.

28 березня 2013 року Чернівецький академічний обласний український музично-драматичний театр ім. О.Кобилянської представляв рівненській театральній сцені «ЗЕМЛЮ»

До слова, в основу повісті лягла подія, що сталася восени в 1894 році в селі Димці (тепер Глибоцький район, Чернівецької області), де син селянина убив свого старшого брата, щоб самому дістати в спадщину батькову землю. Прототипами героїв повісті стали члени родини Костянтина Жижияна — Михайло і Сава (у повісті — Федорчуки). Сава Жижиян згодом емігрував до Канади, де й помер.

В автобіографічному нарисі «Про себе саму» Ольга Кобилянська  писала:

«Факти, що спонукали мене написати «Землю», правдиві. Особи майже всі до одної також із життя взяті. Я просто фізично терпіла під з'явиськом тих фактів, і коли писала — ох, як хвилями ридала!».

Фрагмент репетиції можете побачити тут.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень