«Варіант, який влаштує всіх»: які пункти можуть прибрати з нового законопроєкту про мобілізацію?

Відомі деталі

Колаж: Главред

Сьогодні, 4 січня, Комітет Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони й розвідки розпочав опрацьовувати новий проєкт закону про мобілізацію.

Про це у Telegram-каналі написав депутат Давид Арахамія, передає Oboz.ua.

У планах – заслухати всі зацікавлені сторони й, можливо, вилучити з документа пункти щодо призову військовозобов’язаних, в яких дехто вбачає порушення прав людини. Зокрема, йдеться про пропозицію заборонити ухилянтам проводити операції з нерухомістю чи керувати авто, а ще про відстрочку для осіб III групи інвалідності. 

- Сьогодні на комітеті розпочали розгляд нового закону про мобілізацію. Обговорення разом із командуванням ЗСУ та представниками Міністерства оборони буде тривати декілька днів.

 

У депутатів від виборців є багато питань стосовно мобілізації, для відповідей на комітет приїхали Залужний, Шаптала та міністр Умєров.

 

Буду повідомляти про хід розгляду законопроєкту в комітеті", – йдеться в повідомленні. 

Нагадаємо, що законопроєкт №10378 щодо змін у мобілізації було внесли до Верховної Ради 25 грудня. Документ викликав гостру реакцію в суспільстві. Серед найсуперечливіших його пунктів називали такі: обмеження прав осіб, які уникають призову, запровадження електронних повісток та скасування відстрочки для осіб з інвалідністю III групи.

На цьому тлі в парламенті анонсували зміни до проєкту закону, запевняючи, що документ не буде ухвалений в нинішньому вигляді, натомість вони знайдуть «варіант, який влаштує всіх».

Зокрема, заступниця голови комітету з питань інформаційної політики Євгенія Кравчук заявила, що парламентарі підготують компромісний варіант урядового законопроєкту №10378.

Які пункти можуть прибрати із законопроєкту про мобілізацію?

За словами Кравчук, теоретично з документа можуть прибрати пункт про скасування відстрочки для людей із третьою групою інвалідності тощо.

- Зрозуміло, що ми маємо довіряти рішенням МСЕК. Є підозри, що деякі комісії видавали рішення щодо групи інвалідності в корупційний спосіб. Але це не означає, що люди, які мають проблеми зі здоров’ям, мають підпадати під підозру.

 

Щодо цих питань ми ще будемо консультуватися з профільним комітетом, МОЗ. Очевидно, що це буде одна з дискусійних норм, – розповіла парламентарка.

Крім цього, можуть також вилучити пункти про обмеження щодо коштів, нерухомості та майна ухилянтів. Раніше уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що «ці норми суперечать Конституції».

- Якщо людина офіційно володіє, наприклад, будинком, то не можемо ми на рівні закону заборонити їй продати цей будинок або купити інший. Це прямо суперечитиме Конституції.

 

Так, є норма, яка прямо дозволяє обмежувати права в умовах воєнного стану, але ці права не можуть бути обмежені нескінченно, – пояснив омбудсмен.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Анна Карпець

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень