Готуємось до Андріївських вечорниць: 15 варіантів пісних начинок для вареників

Вареники - головна страва вечора 12 грудня

Щоб бути щасливим наступного року, потрібно на Андрія обов'язково поласувати варениками, вважали наші предки.

Вареники є головною стравою вечора перед святом Андрія

Вважають, що на тарілці вареників має бути 29 — за кількістю днів у місячному календарі.

Пропонуємо варіанти пісних начинок

Картопляно-грибна начинка

Порізати дрібно та підсмажити 2 цибулини, додати 200 г порізаних тонкими пластинками печериць. Смажити, помішуючи до випарування рідини. Очищену картоплю (500 г) зварити і розім’яти в пюре. Додати підсмажені гриби з цибулею, посолити, поперчити, добре вимішати.

Начинка із квашених огірків

7-8 квашених огірків потерти на грубій тертці і покласти в друшляк на 30 хв., щоб стік розсіл. Додати 1 столову ложку майонезу, трішки меленого чорного перцю, вимішати. Виліпити з цією начинкою вареники.

Начинка зі свіжої капусти

Підсмажити на олії одну дрібно порізану цибулину та одну натерту на грубій тертці морквину. Додати дрібно нашатковану свіжу капустину (якщо головка надто велика, то вистачить і половини), тушкувати під кришкою на слабкому вогні, періодично помішуючи, до готовності капусти. Посолити, поперчити на смак, можна додати лавровий листок, свіжу або сушену зелень. Коли начинка схолоне, зліпити з нею вареники.

Яблучна начинка

6 яблук (бажано солодких) очистити від шкірки, насіння і серцевини, потерти на грубій тертці, всипати півсклянки цукру, 0,5 чайної ложки кориці, 0,5 столової ложки крохмалю, вимішати і відразу ж приступати до ліплення вареників, поки яблука не пустили сік.

Квасолева начинка з грибами

200 г квасолі відварити до готовності та пропустити через м’ясорубку або змолоти у блендері. 2 цибулини дрібно порізати та підсмажити на олії, додати 400 г порізаних на пластинки печериць. Смажити до випарування рідини. Змішати з квасолею, поперчити, поперчити, ретельно вимішати.

Начинка з квашеної капусти

500 квашеної капусти відкинути на друшляк, щоб стік розсіл. Посікти дрібно 2 цибулини, підсмажити до золотистого кольору. Додати до цибулі капусту, посолити, поперчити, додати 1 чайну ложку цукру, добре вимішати і протушкувати протягом 30-40 хвилин. Коли схолоне, виліпити вареники.

Вишнева начинка

500 вишень (якщо заморожені – розморозити, злити сік) змішати з цукром (150 г) та крохмалем (1 ст. ложка). Так само можна приготувати начинку для вареників з інших ягід – полуниці або чорниці.

Начинка із сушених грибів

Сушені гриби (200 г) промити, залити холодною водою на 2-3 години. Варити в тій самій воді на слабкому вогні 20-30 хв. Вимкнути вогонь, злити воду, охолодити. Почистити та дрібно посікти дві цибулини, обсмажити на пательні до золотистого кольору на вершковому маслі. Охолоджені гриби додати до цибулі, протушкувати все разом 10-15 хв. Посолити, поперчити на смак. Усю цю масу змолоти в блендері або пропустити через м’ясорубку.

Макова начинка

1,5 склянки маку залити окропом, добре промити, злити воду, вдруге залити окропом і дати постояти 15 хвилин. Воду злити, мак двічі пропустити через м’ясорубку або змолоти в блендері. Змелений мак змішати з 0,5 склянки цукру і добре вимішати. На відміну від інших видів вареників, виліплені вареники з маком не можуть довго зберігатися сирими, їх потрібно варити одразу ж після ліплення, інакше тісто розповзеться.

Начинка з капустою, грибами й оселедцем

500 свіжої дрібно нашаткованої капусти підсмажити на пательні, додати 5 дрібно посічених печериць та одну посічену цибулину. Тушкувати до випарування рідини, зняти з вогню. Оселедець почистити, зняти шкірку, відділити кісточки, порізати дрібно. Додати подрібнений оселедець до капусти, посолити, поперчити. Коли схолоне, можна виліплювати вареники.

Начинка з вишень та манки

300 г вишень без кісточок посипати цукром, прогріти і, безперервно помішуючи, додати манну крупу. Варити на мінімальному вогні, часто помішуючи, близько 20 хвилин. Перед тим як виліплювати вареники, вишневу начинку з манкою повністю охолодити.

Начинка із сушеними грибами та рисом

150 г сушених грибів замочити на 1 годину і відварити до готовності. Охолодити, подрібнити. 1 цибулину дрібно порізати й обсмажити на вершковому маслі до золотистого кольору, додати гриби, сіль, перець, добре перемішати. Рис промити, відварити в підсоленій воді до готовності, змішати з грибами та цибулею. Заправити сіллю та перцем, начинити вареники.

Начинка із чорносливу

Залити окропом 200 г чорносливу, залишити на півгодини. Варити чорнослив на слабкому вогні, щоб став м'який. Перемолоти у блендері чи м'ясорубці. Додати 2 ст. л. цукру і начиняти тісто.

Начинка із халви

Халву поставити в тепле місце, розім'яти вилкою і начинити вареники.

Начинка із кураги

Для вареників із курагою беремо склянку сушених абрикосів, заливаємо півтори склянки води. Додаємо 3 ст. л. цукру і варимо на слабкому вогні півгодини. Зливаємо сироп в окремий посуд, щоб потім полити ним готові вареники. Подрібнюємо курагу і начиняємо їх.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень