Вараш збираються виключити з переліку зон радіоактивного забруднення внаслідок аварії на ЧАЕС. Місцеві проти

На позачерговій сесії планують ухвалити спеціальне звернення до президента та уряду

Сьогодні заплановано засідання позачергової сесії Вараської міської ради. Щоправда, засідання мало відбутися у понеділок, втім кворум не зібрався. Депутати розглядатимуть звернення щодо недопущення прийняття постанови КМУ «Про затвердження переліку населених пунктів, віднесених до зон радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи, та визнання такими, що втратили чинність, деяких актів Кабінету Міністрів України».

Адже відповідно до постанови кабміну у Вараському районі до списку забруднених радіацією включені лиш 10 сіл: 

  • Бір
  • Борове
  • Лисичин
  • Млинок
  • Олександрове
  • Серники
  • Соломир
  • Парська
  • Кухче
  • Луко

А до цього сіл у переліку було не менше як пів сотні. Місцеві депутати виступають проти такої оптимізації зони радіоактивного забруднення внаслідок аварії на ЧАЕС.

І зокрема у звернені наводять статистику:

На території Вараської міської територіальної громади нині проживає 54 000 жителів, з них 12093 особи в 3 зоні радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи, більшість жителів мають статус осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, в тому числі - 2590 дітей, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи та 40 дітей з інвалідністю, пов’язаною з Чорнобильською катастрофою, 594 учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та 750 осіб, які отримали інвалідність у зв’язку з Чорнобильською катастрофою, 161 особа евакуйована із зони відчуження.

 

Кількість захворювань мешканців забрудненої радіонуклідами території Вараської міської територіальної громади щороку росте, як росте і кількість померлих осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

При цьому виключення населених пунктів з переліку забруднених зон призведе до того, що мешканці цих територій втратять пільги й компенсації.

Окремо у своєму звернені депутати просять уряд повернути на території 30 кілометрової зони Рівненської АЕС пільгові тарифи на електроенергію (70% від чинних цін на електроенергію). 

 

Чи проголосують у Вараші місцеві депутати за це звернення, буде відомо згодом. 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень