В Одесі «наклали табу» на розкопки в костелі під Рівним

Роботи археологічної експедиції у Клеванському костелі «ятрять душу» псевдонащадкам князів Чорторийських?

На це питання поки не має остаточної відповіді. Є лише інформація від ініціатора розкопок у Клеванському костелі – Сергія Мініча.

Подаємо її без змін:

Сьогодні давав пояснення дільничому інспектору з приводу ініційованих мною розкопок. Виявляється в Одесі проживає пан Калинець Олексій Вікторович, який називає себе нащадком ЧАрторийських і стверджує, що має усі відповідні довідки. Так ось, цей пан поскаржився скрізь де міг, починаючи від ОДА й поліції і зевершуючи міністерством культури, що наші розкопки та телесюжети про них викликають у нього «біль, страждання та обурення, що призводять до сильних моральних страждань». Він вимагав відкрити кримінальне провадження на мене та на усіх учасників експедиції а також «вжити дієвих заходів, для нейтралізації загрозі останкам».

Пане Калинець, біль, страждання та обурення має викликати той стан в якому перебувала родинна усипальниця та ті рештки ваших предків (якщо це правда) які просто валялися на підлозі після візиту мародерів. А також сильних моральних страждань має завдавати той факт, що вам, як нащадку, було байдуже до цього усього аж до моменту, коли про ці рештки заговорила вся Україна.

Я щиро сподіваюся, що інші нащадки Чорторийських не такі «турботливі», як пан Калинець.

І до речі, пане Калинець нічого матеріального (золота-брільянтов) під час експедиції ми не знаходимо. Ми просто намагаємося навести лад із прахом ваших предків...

Як зазначив Сергій Мініч, у підземеллях костелу довгий час панував безлад, деякі кістки лежали назовні разом зі сміттям.

Нагадаємо, четвертий тиждень поспіль у Благовіщенському костелі Клевані, що на Рівненщині, працює експедиція археологів. Колись Клевань належав знатному роду Чарторийських, у їхній усипальниці зараз не лише ведуться археологічні розкопки, а й відбудеться упорядження могил.

Довгий час крипта була закрита. За радянської влади парафію закрили і з костелу зробили приміщення для технікуму, а згодом склад для зернових культур.

У той же час вдалося врятувати від знищення чудотворну ікону Клеванської Божої Матері, яку повезли в Польщу.

Зараз вона знаходиться у польському місті Сквіжина у храмі, який має однойменну назву з іконою.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень