«Цікаво, що там немає витрат на житло» та інші проблеми прожиткового мінімуму в Україні (ВІДЕО)

Експерт розповів, чому сьогоднішній ПМ не дуже «в’яжеться» з Конституцією

Прожитковий мінімум в Україні не включає в себе витрати на житло й освіту, право яких гарантовано Конституцією. Реальна цифра відрізняється від закладеної в бюджеті вдвічі.

Про це в ефірі Апостроф News заявив експерт з економічних питань, виконавчий директор громадської спілки «Економічний дискусійний клуб» Олег Пендзин.

Цифра, яка опублікована на сайті Мінсоцполітики та відповідає реальному прожитковому мінімуму, на сьогодні становить біля 5 000 гривень. На дітей більше, на непрацездатну особу – менше, але в середньому десь 5 тисяч.

 

Це при тому, що в державний бюджет на 2021 рік закладений прожитковий мінімум на рівні близько 2 200 грн, 2 600 – на дитину, 1 600 - на непрацездатну особу. В середньому це 2 200 грн, - зазначив експерт.

За словами Пендзина, у Мінфіні знають про таку проблему. Однак у відомстві кажуть, що на більші суми просто не вистачає коштів.

Мало того, український прожитковий мінімум не включає витрат ані на оренду житла, ані на освіту. А ці права гарантовані людині Конституцією.

Серед чинників, які впливають на прожитковий мінімум, є Міжнародна організація праці. Так от, вона надає свої рекомендації щодо формування цього прожиткового мінімуму. Там цікаво те, що в українському прожитковому мінімумі немає витрат на житло. В Конституції є право людини на житло? Є. Тобто, відповідно до конституційних норм, до прожиткового мінімуму мають включатися витрати на оренду житла. У нас на сьогодні у Конституції є право на освіту. Але немає в прожитковому мінімумі питань, пов’язаних з витратами на освіту.

 

Бюджетний та реальний прожитковий мінімум відрізняються у два рази, - резюмував Пендзин.

Наші новини у Telegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень