Українські прізвища, які мають польське походження: як вони звучать?

Перевірте своє у списку

Українські прізвища можуть багато розповісти про своїх носіїв. Зокрема, навіть про те, що ваші предки були поляками.

Історик Валентин Бендюг розповів, як зрозуміти, що прізвище має польське коріння. За його словами, найчастіше вони зустрічаються у тих регіонах України, які входили до складу Речі Посполитої, передає «Телеграф». 

Як пояснює експерт, серед поляків популярні прізвища із закінченнями «-ський» та «-цький», наприклад: Галицький, Потоцький, Валевський, Вишневський, Ковалевський тощо. Спочатку такі прізвища носили виключно польські аристократи, щоб означати межі своїх володінь. Але згодом цей спосіб утворення прізвищ поширився і на українські землі.

Такі закінчення стали додавати до імен і навіть прізвиськ, від яких пізніше утворилися прізвища: Іванівський, Хмельницький, Руданський, Задніпрянський, Артемівський, Вербицький, Левицький.

Також на території України, яка входила до складу Речі Посполитої, виникли прізвища із закінченнями на «ук», «чук», «юк», «ак». Спершу вони утворилися від хрестильних імен, але пізніше поширилися й на інші. Так виникли такі прізвища: Гаврилюк, Василюк, Попільнюк, Контратюк, Ткачук, Левчук, Погребняк.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Анна Карпець

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень