Українцям пришвидшили вихід на пенсію: Хто під час війни може достроково вийти на заслужений відпочинок

Зробити це можуть далеко не всі охочі вийти на пенсію

Під час війни в Україні набув чинності закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення пенсійного законодавства». Згідно з ним вийти на пенсію до досягнення офіційного пенсійного віку можуть громадяни, з якими роботодавець розірвав трудовий договір, і якщо це була ініціатива роботодавця, а не працівника.

Причиною розірвання договору мають бути зміни в організації виробництва та праці. Наприклад, це може бути ліквідація, реорганізація або банкрутство підприємства. Причиною також може бути перепрофілювання підприємства. Працівника також можуть звільнити за умови, що з його спеціальністю і кваліфікацією не знайшлося роботи на перепрофільованому підприємстві.

Водночас отримати пенсію достроково можна буде лише за умови досягнення певного віку. Так, звільнений працівник зможе вийти на заслужений відпочинок якщо:

  • на день звільнення працівнику залишилося не більше півтора року до досягнення пенсійного віку;
  • звільнений працівник зареєструвався в державній службі зайнятості і йому не змогли там запропонувати іншої роботи;
  • працівник має повний страховий стаж, необхідний для виходу на пенсію (чоловік – 35 років, жінка – 30 років).

Крім того, отримати пенсію достроково можна у випадку, коли стан здоров'я працівника погіршився і не дозволяє йому виконувати покладених на нього трудових обов'язків. Однак таке звільнення має бути з ініціативи роботодавця та за наявності відповідного медичного висновку.

Джерело: Today.ua

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень