Україна може розірвати ще один договір із Росією через карикатуру Журавля

Патентний повірений Юрій Трачук розкрив особливості позову рівненського митця Юрія Журавля щодо порушення авторських прав до російської сенаторки Валентини Петренко

Нагадаємо, у листопаді 2015 року сенатор Валентина Петренко, яка представляє Хакасію в Раді Федерації РФ, показала нібито власну «карикатуру на редакцію французького журналу Charlie Hebdo». Однак дуже швидко з'ясувалося, що карикатура була намальована українським художником Юрієм Журавлем і присвячувалася екс-президенту Віктору Януковичу. Журавель подав до суду на сенаторку і вимагає моральної компенсації у  розмірі 180 тисяч гривень.

Виграти суд Журавлю, каже патентний повірений Трачук, реально.

Якщо ж справа затягнеться, то представники Журавля діятимуть іншими методами:

Якщо рішення не буде виконуватись на території РФ, то ми особисто готові подавати звернення до Верховної ради України та Президента, і до Кабміну, як органу законодавчої ініціативи, з проханням розірвати цей договір з РФ як такий, який виконується в односторонньому порядку –  лише з боку України. Мова йде про Конвенцію про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних та кримінальних справах, укладену між Україною та Росією у 1993 році.

Зараз «справа Журавля» перебуває на етапі, який сам Трачук охарактеризував так: «до початку розгляду». За його словами, слухання справи не можуть розпочати більше року через те, що Петренко не отримала матеріали позову.

Їх у Міністерстві юстиції РФ відмовились передавати самій фігурантці справи, тобто Петренко, бо цей судовий процес нібито загрожуватиме суверенітету РФ.

З передачею документів Петренко зараз є проблеми. З Мін'юсту РФ ми отримали офіційну відповідь. Отож, у Росії вважають, що цивільна справа про порушення сенатором РФ авторського права Юрія Журавля може завдати шкоди суверенітету та безпеці РФ. Цією відповіддю у Росії фактично самі з себе сміються. Як може позов про захист авторського права до фізичної особи завдавати загрозу суверенітету РФ? - каже Трачук.

Зараз розробляється інший механізм «впливу на Петренко», який називається «опитування особи». Його здійснюватимуть разом із офіційним представником МЗС України у Росії. Головне, каже Трачук, щоб Петренко отримала матеріали позову.

Це її право - брати участь у засіданні, захищати себе, чи відправити на суд довірених осіб, або взагалі ігнорувати засідання, тоді буде ухвалено заочне рішення, - наголосив патентний повірений.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень