Буде війна? Засипати канави нелегальних бурштинокопачів доручив голова Рівненської ОДА

Така рішучість у нього з'явилася після відпочинку з родиною на Білому озері біля села Рудка Володимирецького району

Біле озеро розташоване на території Рівненського заповідника - другого за розміром в Україні. Тут трапляються рідкісні птахи - сірий журавель, чорний лелека, занесені до Червоної книги України. Ростуть рідкісні рослини: приміром, поліська орхідея. Але все це може назавжди зникнути через нелегальний видобуток бурштину. 

У тому, що на території заповідника "миють" бурштин, нещодавно особисто переконався голова Рівненської облдержадміністрації Олексій Муляренко. Він, як повідомила прес-служба Рівненської ОДА, побачив на території Білоозерецького лісництва

канави довжиною від 400 до 600 метрів, з яких беруть воду для мотопомп, щоб вимивати з землі бурштин. Причому, одна з канав була зовсім свіжою.

 

На сліди нещодавнього перебування людей у цьому місці вказували недопалене вогнище, свіжі залишки їжі та знищені дерева.

 

Також Муляренку розповіли очевидці, що в ніч з 26 на 27 серпня, а також до цього, тут працювала група невідомих осіб з двома мотопомпами.

 

Вийшовши на роботу після відпочинку на Білому озері, голова ОДА надіслав правоохоронцям заяву з фото- та відеодоказами значних порушень земель бурштинокопачами.

І зібрав нараду за участю правоохоронців, екологів та лісників. На ній доручив керівництву заповідника та управління лісового господарства

до 1 вересня засипати канави у заповіднику, щоб унеможливити подальшу нелегальну діяльність з видобутку бурштину.

Працівники Державної екологічної інспекції Рівненщини, за дорученням Муляренка, мають провести невідкладну позапланову перевірку у заповіднику та визначити розмір завданої державі шкоди. А правоохоронці отримали завдання охороняти під час роботи працівників заповідника, лісгоспів та екологів та притягнути винних до відповідальності.

Нагадаємо, що екологічна інспекція вже проводила перевірку та визначала заподіяну державі шкоду на території Рівненського заповідника за дорученням голови ОДА у травні цього року. Тоді збитки були оцінені у понад 20 мільйонів гривень.

Чим закінчиться засипання канав бурштинокопачів, чи не візьмуться вони за зброю, як вже робили раніше, коли правоохоронці намагалися перешкодити їхньому нелегальному промислу - стане відомо згодом. 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Теги: бурштин
Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень