У судовій реформі не розбираються навіть судді. Чого очікувати на Рівненщині

Реформа, внаслідок якої виникає більше запитань, ніж відповідей

Чому на Рівненщині досі не реорганізували суди і як це вплине на мешканців краю - прес-конференція на таку тему відбулася у Рівному вчора. 

Як виявилося, відповідей на багато запитань не знають й фахівці.

18 судів у Рівненські області об’єднають у вісім. При цьому, ані зміна штату, ані кількості приміщень судовою реформою не передбачена.

На Рівненщині буде діяти Володимирецький, Гощанський, Дубенський, Дубровицький, Здолбунівський, Костопільський, Рівненський та Сарненський окружні суди.

Це поки все, що достеменно відомо про реорганізацію судової системи на Рівненщині, яка має завершитися на початку наступного року.

Судова реформа – найтаємничіша і найнезрозуміліша для громадян. І це не дивно, адже мало що про неї знають і у професійному судово-адвокатському середовищі, говорить суддя Рівненського міського суду Вікторія Галінська:

- Що ми будемо мати на сьогодні, наскільки це можна припустити, тільки так можу сказати, тому що по-іншому ми реально ще самі не знаємо. Нам відомо лише те, що з двох, трьох, чотирьох судів, зокрема, в нашій області буде створений один суд, який буде називатися Центральним судом.  І буде Окружний суд. Зокрема, наш Рівненський міський суд буде називатися Рівненський окружний суд, який буде створений шляхом злиття Рівненського районного та Рівненського міського суду.

На жаль, це не дивина. Адже подібна ситуація уже траплялася нещодавно із змінами до кримінально-процесуального кодексу, коли головний суддя Рівненського міського суду Петро Денисюк стверджував, що перед поховання необхідно буде обов’язково робити експертизу усіх тіл. У поліції, натомість, це спростували.

Повертаючись до реформи, Вікторія Галінська зауважила, що із переваг – це те, що у результаті реорганізації нарешті запрацює правосуддя у Гощі і Радивилові.

Бо у Гошанському райсуді, до прикладу, немає жодного представника Феміди, і з липня 2017 року всі справи просто складають у канцелярії. У Радивилівському райсуді поки працює тимчасовий суддя.

Натомість, найскладніша ситуація після злиття виникне у північних районах області  - через погані дороги, транспортне сполучення, а отже - проблему доїзду до майбутнього окружного суду.

Не розуміє мети судової реформи і заступник голови Ради адвокатів у Рівненській області Юлія Щербяк, адже, каже, ні полегшення для громадян, ні економії у результаті реформи немає.

Вона підозрює, що єдиний зміст – відсіювання суддів. Бо вони зможуть переводитися із однієї установи в іншу. А от чи матимуть бажання і можливості покинути домівку – інше питання.

Між тим, аби вплинути на процес реформи і вимагати роз’яснень про її хід судді не мають важелів, каже Вікторія Галінська. Цим на її думку, має перейнятися депутатський корпус і відповідні комітети, тобто законотворці.

Нездатність вчасно реагувати на виклики – основний недолік судової системи України, вважає голова Комітету виборців України у Рівненській області Олексій Горецький.

Він каже, що більшість проблем, які виникають, прогнозовані. Однак, діяти на випередження у судовій системі поки не навчилися.

Стеж за нашими новинами у  Telegram

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ілона Радзівіл

Ілона Радзівіл

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень