У Рівному згадували, як виселяли поляків

З цього приводу зібрали круглий стіл

В обласному краєзнавчому музеї розказали про «Польське військове осадництво на Волині в 21–40-х роках минулого століття». Круглий стіл провели за участю місцевих краєзнавців та представників Генерального консульства Республіки Польща. Доповідачі поділились сучасними дослідженнями теми осадництва, аби визначити правдиве висвітлення міжвоєнних «складних подій» і посприяти подальшому взаєморозумінню двох народів. Говорить віце-консул Польщі у Луцьку, Марек Запур:

– Мені здається, що зараз дуже хороший час, щоб розмовляти. Ми ж сусіди, братські народи. Нам потрібно нашу історію переробляти, робити зрозумілішою. З двох сторін є багато міфів, багато недорозумінь і не завжди це працює так, як треба.

Зазначимо, що польське військове осадництво – це поселення військових поляків на теренах Волині в міжвоєнний період 20-го століття. З 10-го лютого 1940-го року більшість осадників була репресована НКВС, депортована та виселена на Сибір. Самі поселення були наслідком земельних реформ польської влади. Раніше ця акція негативно висвітлювалася в радянській історичній науці. Між тим осадництво, хоча і досі має неоднозначну оцінку, зіграло певну роль в економічному та культурному розвитку волинського краю.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень