У Рівному відкрили виставку до річниці з дня народження Тараса Шевченка

Копії унікальних документів та фотографій, виявлених в архівах Рівного, Києва та Житомира, експонуватимуть у Рівненському Держархіві області

Серед найцінніших експонатів - запис в метричній книзі церкви Іоанна Богослова села Моринці Звенигородського повіту Київської губернії про народження Тараса Шевченка за 25 лютого 1814 року (за старим стилем).

Крім того, на експозиції представлені документи, які підтверджують заборону розповсюдження творів Великого Кобзаря ще за його життя – вилучення їх з бібліотек та продажу. Зокрема, «Циркуляр канцелярії попечителя Київського учбового округу директору Рівненської гімназії про заборону творів П.Куліша, М.Костомарова, Т.Шевченка та вилучення їх з гімназійної бібліотеки», датований 21 вересня 1847 року.

Частина матеріалів розповідає про вшанування пам’яті поета і намагання російського царизму заборонити робити це, а особливо, напередодні 100-річчя з дня народження Кобзаря. Зокрема, в Рівненському архіві були виявлені матеріали, які підтверджують ці факти на території Волині в різні періоди її історії, - розповіла начальник відділу Державного архіву Рівненської області Людмила Леонова.

В архіві також презентовані документи, які повідають про події, пов’язані з похованням поета.

Виставка архівних документів експонуватиметься до 7 квітня цього року за адресою м.Рівне, вул. С.Бандери, 26 а, корпус № 1 Державного архіву Рівненської області.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень