Незабаром на Рівненщині розпочнеться медична реформа вторинної ланки

Автономізацію медзакладів необхідно провести до 31 грудня 2018 року

У Рівному продовжують реформу медичної галузі. Наразі основні зміни в системі фінансування медичної допомоги відбуваються в секторі первинної медичної допомоги, тобто сімейних лікарів, терапевтів та педіатрів.

І в області вже є лікарі, які отримали зарплату понад 15 тисяч гривень.

Настала черга реорганізації і вторинної медичної допомоги, каже заступник начальника управління охорони здоров'я Василь Височанський:

Вторинка вже повинна потихеньку готуватися. Завдання вторинки – це автономізація у цьому році. Якщо зробити це до 1 січня 2019 року, то будуть пільги. Тобто, не треба буде робити оцінку майна. А на це треба близько мільйона гривень.

Також він додав, що до середини 2019 МОЗ планує розробити цінову програму медичних послуг. І тоді медичні заклади, які не матимуть статусу комунальних некомерційних підприємств не зможуть отримувати належного фінансування.

Які переваги дає медичному закладу статус некомерційного комунального підприємства?

Перетворення  (реорганізація) медустанов у комунальні некомерційні підприємства сприятиме збільшенню їх самостійності в господарських і управлінських справах, стимулюватиме до поліпшення якості медичних послуг і підвищення економічної ефективності використання активів.

Головні переваги реорганізації:

  • керівник підприємства отримує значно більшу, ніж керівник бюджетної установи, свободу в розпорядженні активами й фінансами, у  формуванні кадрової політики, визначенні внутрішньої організаційної структури закладу;
  • керівник підприємства може самостійно встановлювати будь-які форми оплати праці персоналу, що допускаються законодавством;
  • фінансування підприємства здійснюється не за постатейним кошторисом витрат, а на основі власного фінансового плану, що дозволяє ефективно розпоряджатися коштами;
  • медзаклади мають право мати власний рахунок у будь-якому банку;
  • медзаклади мають право утворювати об’єднання з іншими закладами, які також діють у статусі підприємства, з метою перерозподілу функцій між ними та спільної оптимізації використання матеріальних, людських та фінансових ресурсів;
  • медзаклади мають можливість наймати за договорами підряду лікарів фізичних осіб-підприємців, які зареєстровані та одержали відповідну ліцензію на здійснення господарської діяльності з медичної практики.

Що отримають пацієнти?

  • Пацієнту більше не доведеться двічі сплачувати за одну медичну послугу з переліку гарантованих державою, перший раз коли він платить податки і другий – коли звертається до лікаря. Завдяки автономізації з закладів охорони здоров’я мають зникнути всі «тіньові» фінансові потоки.
  • Пацієнт сам обиратиме з яким закладом охорони здоров’я буде укладати договори про медичне обслуговування, цим самим створюватимуться умови для розвитку якісної та ефективної системи державних та комунальних закладів охорони здоров’я в країні.
  • Будуть створені громадські наглядові ради при закладах охорони здоров’я. Основним напрямком діяльності цих рад буде громадський контроль за дотриманням прав та забезпеченням безпеки пацієнтів, додержанням етичних принципів і законодавчих вимог здійснення медичного обслуговування закладом охорони здоров’я, також вони будуть мати доступ до фінансово-господарської діяльність закладу охорони здоров’я. Це дозволить уникнути фінансових зловживань з боку керівництва медичного закладу та покращити якість надання медичних послуг пацієнту.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень