У дитсадку попросили довідку: рівнянам пояснили, де взяти документи до 1 вересня

Аби відправити дитину на навчання 

У дошкільні навчальні заклади Рівного потрібно надати довідку про те, чи була дитина у контакті з хворими на COVID-19. Повноцінно працювати в умовах адаптивного карантину садочки міста починають уже з 1 вересня.

Як батькам отримати документ і чи потрібно йти у поліклініку, Суспільне запитало в освітян і медиків.

Що кажуть освітяни Рівного

Вимога надати у садочок довідку про те, чи була дитина у контакті з хворими на коронавірус дійсно існує, оскільки в Україні до 31 жовтня – адаптивний карантин. Про це повідомила начальниця міського відділу дошкільної освіти Галина Ремизович.

- Але нікуди ходити не потрібно. Щоб мінімізувати віддування, батьки повинні зателефонувати до педіатрів, сімейного лікаря, вони перевіряють, де проживають батьки: чи не було спалаху, контактних.

 

І надсилають на електронні адреси закладів ці довідки. Це «електронні» довідки, це не зобов'язує йти батьків до поліклінік, – заявила Галина Ремизович.

Для діток, які йдуть у дитсадочок вперше, окрім електронної довідки, потрібні такі документи: довідка, що дитина здорова і може відвідувати ДНЗ, обов'язково – копія картки щеплення, заява і копія свідоцтва про народження.

Всі заклади отримують електронні довідки і донині, запевнила Галина Ремизович, проблем з їх отриманням не було.

У разі, якщо у батьків виникають непорозуміння з цього приводу, порадила дзвонити за номером +38(0362)63-41-08.

Не все так однозначно: дві історії батьків дошкільнят

Батьків дитини, яка йде у старшу групу, у дитсадку попросили довідку. Але щоб її отримати – потрібно було безпосередньо йти у поліклініку, – розповів у «Темі дня» батько дошкільняти.

- Лікар сказав, що коли ми були в «зеленій» зоні, оці всі довідки електронні, вони проходять і надсилаються в дитсадочок.

 

А ми зараз в «жовтій» зоні й потрібна довідка письмова.

 

 

Мені здається, це створить навіть корупційну схему, тому що адекватні люди будуть уникати цих масових скупчень, – сказав батько дитини Сергій Сирочук.

Фото - Суспільного

Суспільне уточнило, що йдеться про лікаря з дитячої поліклініки на Грушевського. 28 серпня вже іншій матері, яка звернулась за довідкою до лікаря цієї ж установи, повідомили, що потрібно прийти на прийом з дитиною.

- Я категорично відмовилась, посилаючись на інформацію міської освіти, бо вони ж сказали, що достатньо дзвінка.

 

Лікарка потім погодилась підготувати електронну довідку, але попросила зареєструватись на прийом. Я це зробила, чекаю, але 100% гарантії немає, що вона її видасть.

 

Може скаже, що я не з'явилась, – розповіла мама дошкільняти, яка не захотіла називати імені.

Роз'яснення від міського управління охорони здоров'я

Педіатри, які знають «своїх» діток, з метою запобігання поширення інфекції, в телефонному режимі можуть поспілкуватися з батьками, зібрати епіданамнез: чи не була дитина або хтось зі сім'ї в контакті з хворими на COVID-19 і надіслати у ДНЗ довідку в електронному режимі, пояснила начальниця інформаційно-аналітичного центру міського управління охорони здоров'я Валентина Опанасик:

 - Але попросити записатись на прийом і привести дитину у поліклініку можуть у випадку, якщо з лікарем нещодавно заключена декларація й він не бачив жодного разу свого пацієнта.

 

Прийти на прийом могли попросити також дітей, які обслуговуються у міській дитячій поліклініці №3, що на Грушевського. Там, за інформацією управління охорони здоров'я, 27 та 28 серпня не могли видати електронні довідки з технічних причин.

Якщо лікар на заміні, але дитинка постійно обслуговується в даному закладі, то у поліклініці також видадуть електронну довідку.

Також електронна довідка дійсна незалежно від того, у якій карантинній зоні місто знаходиться.

Якщо Рівне стане «червоним», ймовірно, що дошкільні заклади взагалі закриють, але такі рішення прийматимуть уповноважені органи.

Жодних інших довідок 1-го вересня у дитсадочки не потрібно надавати, якщо дитина уже відвідувала даний заклад, – зазначили в міському управлінні охорони здоров'я.

Проте, якщо ж дитина вперше йде в ДНЗ – вона проходить профілактичний огляд усіх необхідних вузьких спеціалістів, після чого педіатр чи сімейний лікар оформляє та видає необхідну медичну документацію.

Нагадаємо, у п’ятницю стало відомо, що у Рівному можуть закрити один з дитсадків. Через спалах коронавірусу. Більше про це стане відомо вже завтра, 31 серпня. 

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень