У чиїх руках каналізування найбільшого мікрорайону Рівного?

Знають на вулиці Соборній, 12-А

Андрій Карауш

У міськраді Рівного говорили про каналізування мікрорайону Басів Кут.

Кажуть, це - чи не головне питання, вирішенням якого нині займаються… у "Рівнеоблводоканалі" спільно з фахівцями НУВГП.

У вівторок, 6 лютого, у приміщенні Рівнеради директор "Рівнеоблводоканалу" Андрій Карауш презентував проект, яким поки передбачають будівництво п’яти локальних очисних споруд на Басовому Куті.

Очисні споруди фахівці водоканалу пропонують будувати на таких вулицях: Погоринській, Марії Чурай, Їжакевича, Севастопольській, Зарічній.

Втім, є одне «але». Як пояснив Андрій Карауш, у представленому проекті водоканалу йдеться лише про очищення господарсько-фекальних вод:

Цей проект не передбачає вирішення питання відведення поверхневого стоку. Це паралельний проект, його треба вирішувати у комплексі. Тобто проект не вирішить питання підтоплення Басового Кута. Він передбачає відведення господарсько-фекальних вод і унеможливлює забруднення водоносних горизонтів. 

За словами Андрія Карауша, у Рівному є дві фірми, які готові займатись будівництвом локальних очисних споруд.

Озеро на Басовому Куті

До слова, нині фахівці водоканалу ведуть перемовини з чеською фірмою, яка теж спеціалізується на будівництві очисних споруд.

Під час презентації проекту Андрій Карауш повідомив, що проект зможуть частково профінансувати з Європейського інвестиційного банку. 

Поки ж остаточної вартості проекту у водоканалі не підрахували.

Якою б вона не була, каже міський голова Рівного Володимир Хомко, левову частку грошей на втілення проекту дасть місто:

Щодо фінансування, то схема буде проста. Найперше – це бюджет міста. Якщо водоканал доведе свій проект до логічного завершення, то буде частина коштів від Європейського інвестиційного банку і, звичайно, співфінансування мешканців. У такій пропорції: перше – самі очисні споруди  і магістральні каналізаційні мережі будуємо ми за свій кошт. А от уже вуличні мережі – за рахунок співфінансування, тобто місто дає гроші та мешканці масиву. А підключення до будинку – фінансує сам власник. Це було б вигідно. Головне, що це буде стовідсотково ефективно. Кажу те, що реально втілити в життя.

Володимир Хомко зауважив, що така пропозиція вигідна для мешканців Басового Кута. Адже платити за каналізацію – дешевше, ніж раз на місяць викликати асенізаційну машину.

Міський голова готовий до того, що будуть проблеми із людьми. Стосуються вони земельного питання, каже Володимир Хомко:

У нас вже є проблеми із землями на Басовому Куті. Уявіть, що є люди, які не дозволять біля себе колектори зробити. Плюс навколо локальної очисної споруди, про будівництво яких каже директор водоканалу, треба щоб 20 метрів землі залишилось вільної. Думаю, з цим можуть бути нюанси. Втім, є закон про вилучення землі для соціальних потреб. Побачимо.

Підбиваючи підсумки, Володимир Хомко натякнув на те, що навіть ідеально написаний проект не гарантує того, що вже завтра у мешканців Басового Кута буде каналізація.

На це треба, як мінімум, десять років. І, орієнтовно, 20 мільйонів гривень.

Принаймні таку суму в неофіційній розмові назвав міський голова.

Стежте за новинами на сторінках Радіо Трек у Facebook та Telegram  

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень