У світі падають, а в Україні — ні: Чи варто чекати обвалу цін на пальне

Пояснення експерта

На світових біржах ціна на нафту падає, але вартість пального  в Україні не знижується.  

Експерт з енергетичних питань Геннадій Рябцев пояснив, зниження вартості не відбувається через очікування, що ціна зросте одразу після впровадження нафтового ембарго проти росії.

Економічні чинники на нафтові ціни не впливають. Це швидше залежить від спекулятивних складових, каже експерт. І додає, що третина в ціні нафти зараз – це військова премія, встановлена фінансовими спекулянтами.

Реальна вартість нафти як була на рівні 40-50 доларів за барель, так і залишається на цьому рівні. Але світові уряди чомусь закривають очі на той факт, що вартість інфраструктурних товарів прив’язана фактично до спекулятивних торговельних площадок.

У трейдерів немає жодного інтересу в зниженні цін. Контролю з боку держави немає: ані контролю цін, ані контролю якості нафтопродуктів.  І навіть податки трейдери не платять, окрім 7% ПДВ. А альтернативи нафтопродуктам немає. Тому пальне все одно купуватимуть, за будь-якими цінами, – каже Геннадій Рябцев.

Також Україні не варто очікувати зниження цін на нафтопродукти й тому, що є ймовірність зменшення пропозиції цієї осені на закордонних ринках, де українські нафтотрейдери закуповують пальне.

Трейдери з України не мають ні довгострокових, ні навіть середньострокових контрактів з виробниками нафтопродуктів, тому вони закуповують їх просто на електронних торговельних майданчиках. А це свідчить про те, що якщо обсяги пропозиції зменшаться, українські трейдери не матимуть жодних зарезервованих обсягів пального на цей випадок.

Нагадаємо, Верховна Рада України підтримала повернення акцизу на пальне.

Джерело: 24 економіка  

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень