У них вірять навіть українці: історик назвав найнебезпечніші російські наративи

За словами експерта, у нас величезна історична каша

Росіяни століттями спотворювали образ українця й насаджували нам свої наративи. Деякі з них настільки засіли у нашому суспільстві, що люди дійсно у них вірять. Зараз ця пропаганда тільки посилилась й часто спрямована ще й на іноземців.

Про небезпечні російські наративи розповів історик та військовий Олександр Алфьоров в ексклюзивному інтерв'ю РБК-Україна (проєкт Styler).

- Почнемо з оцінок самих себе - «Де три українці, там два гетьмани», «Моя хата з краю».

 

Росіяни нам вклали в голову, як ми маємо описувати самі себе. І ці наративи у нас дуже давно, бо нам їх втюхали, - говорить історик.

Алфьоров додає, що зараз усі промови Путіна хоч спрямовані на внутрішню аудиторію, але вони націлені й на частину нашого населення.

- Коли він говорить, що Україну створив Ленін, це класно лягає для тих, хто не хотів знати, що таке Україна.

 

Цих наративів багато. Їх можна знайти в історії, які ми досі не можемо вихаркати кров'ю. Бо коли я чую про громадянську війну 1917-20 років від істориків чи «вєліка отєчєствєнная», то я жахаюсь, - каже військовий.

Також сьогодні росіяни хочуть продемонструвати світу, що українці - це антисеміти.

- На це було створено наполегливий удар з серпня минулого року, коли Путін почав це проговорювати на зустрічах. Але ми єдина країна у світі, де у 1917-18 роках існувало міністерство у єврейських справах.

 

Ще не було держави Ізраїль, а у нас в Україні було міністерство. На наших грошах тоді було написано українською, польською та єврейською (ідиш).

 

А як звучить російське гасло, яке недавно лунало в Махачкалі - «Бей евреєв, спасай Россию», - зауважує Алфьоров.

Історик додає, що у нас має бути від політиків можливість бюджетування і створення продукту, який би описував нашу історію, бо у нас величезна історична каша.

- Нам треба зробити «смачний» державний продукт - українські мультики, канали Tik-Tok, You Tube, Instagram. Треба починати з дітей. Потрібно знімати класні історичні фільми. От недавно вийшов «Довбуш» - суперкласне кіно. Держава має зробити історичний канал.

 

У нас є ресурси - заарештовані канали колишніх політиків. Дайте команду й історики зроблять канал, де розповідатимуть правду. І це не пропаганда", - каже військовий.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Анна Карпець

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень