У МВФ попередили, коли в Україні зростуть тарифи на комунальні послуги

Реформи в енергетичному секторі займають чільне місце в програмах Фонду

У Міжнародному валютному фонді повідомили, що реформування українського енергетичного сектору, у тому числі підвищення тарифів на енергоносії, визначатимуть на другому етапі програми розширеного фінансування (EFF) України. А цей етап розпочнеться після закінчення війни.

Реформи та заходи в енергетичному секторі дійсно займали чільне місце в декількох попередніх програмах Фонду. У програмі EFF також приділятиметься увага цій важливій сфері, але очікується, що основні заходи з реформування будуть визначені на другому етапі програми після закінчення війни, - заявив постійний представник МВФ в Україні Ваграм Степанян.

За його словами, українська влада готова до амбітної програми реформ, для розв'язання давніх проблем в енергетичному секторі, які через війну тільки погіршилися. Йдеться зокрема про посилення конкуренції на гуртовому та роздрібному газових ринках. Забезпечення стійкості системи вимагатиме поступового підвищення тарифів на енергоносії, аби окупити витрати. При цьому чималий ресурс необхідно спрямувати на захист вразливих верст населення.

Що стосується 60 мільярдів гривень, я хотів би уточнити, що це не жорсткий ліміт, який обмежував би можливість влади використовувати бюджетний ресурс для імпорту газу у разі гострої потреби. Цю цифру слід розглядати як коригувальник цілі бюджетного балансу, який дасть владі простір для задоволення потенційного тиску щодо витрат, у тому числі щодо закупівлі газу або компенсацію спецобов’язків, але за умови наявності фінансування, - пояснив Степанян.

Нову програму розширеного фінансування для України МВФ затвердив у березні 2023 року. Її розмір складає 15,6 млрд дол. США, а перший транш у розмірі 2,7 млрд доларів Україна отримала одразу після схвалення програми.

Джерело: Укрінформ

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень