Громади Рівненщини можуть продавати землю, але є одне «але»

Вільні ділянки треба облікувати і внести до геопорталу

Кожна територіальна громада на Рівненщині повинна вести облік земель та володіти інформацією про їх власників.

Для цього до 24 липня громади повинні розробити спеціальні геопортали.

 

Гроші на це дадуть із державної субвенції, заявили в обласній адміністрації.

 

Це новація зумовлена скасуванням мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення.

Перший заступник голови Рівненської ОДА Сергій Подолін
Перший заступник голови Рівненської ОДА Сергій Подолін

Це прогресивне рішення що дозволить аграріям стати реальними власниками землі, а громадам залучати у бюджети кошти, заявив перший заступник голови Рівненської обласної адміністрації Сергій Подолін:

 - Це є дійсно прогресивне рішення, скасування цього мораторію, що дасть якісні зміни на ринку землі. Що стосується землі за межами населених пунктів, то вільні ділянки вже перейшли у комунальну власність територіальних громад. Це сталося з 27 травня 2021 року.

 

Для того, щоб вести облік земель і землекористувачів громада має утворити свій власний геопортал. Це передбачено законом № 711, він набирає чинності 24 липня.

 

Тобто в короткі терміни ці речі повинні зробити. На розробку планів нададуть субвенцію з державного бюджету. Все-таки передача земель із державної та комунальної власності не лише надає громадам додаткові можливості, а й передбачає відповідальність за те, хто і що робитиме на цих землях.

 

Тобто відповідально треба поставитись до залучення інвестора, наприклад. Аби були надходження у бюджет територіальної громади та нові робочі місця. При цьому треба врахувати, я вважаю, і екологічну складову.

 

Тож, ще раз наголошу, власники паїв та громади можуть повністю розпоряджатись землями, а аграрії стануть реальними власниками землі, яку вони обробляють.

Нагадаємо, з липня в Україні дозволили продаж землі. Купувати ділянки під сільгосппотреби зможуть тільки українці. Максимум 100 га землі на одну особу. Придбати можна буде лише приватні ділянки.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень