«Три найбільші котельні не повинні відключати від електрики»: Скандал у м. Рівне

Та «Скільки б коштувало обладнати всі «теплопункти» генераторами?»

Мешканці Рівного продовжують потерпати через відключення світла та тепла. Деякі з них вважають винними в усьому працівників ЗМІ і навіть їм погрожують.

Зокрема, декого розлютило наше повідомлення про те, що між «Рівнеобленерго» та «Рівнетеплоенерго» погоджено перелік найбільших котелень міста, електропостачання яких всіма силами будуть намагатися (і вже досить довгий час намагаються) не відмикати. Навіть у періоди блекаутів та секторальних відключень.

Люди, які не отримують тепла, почали звинувачувати нас невідомо в чому, хоча повторюємо ще раз:

ІСНУЄ ПОГОДЖЕНИЙ ПЕРЕЛІК КОТЕЛЕНЬ м. РІВНЕ, ЩО ЇХ НАМАГАЮТЬСЯ НЕ ВІДМИКАТИ І ПЕРЕВАЖНО НЕ ВІДМИКАЮТЬ ВІД ЕЛЕКТРОПОСТАЧАННЯ

Це ТРИ котельні. За нашими даними, на вулицях:

  • Куличка і Гудачека (колишня Макарова)
  • Київській
  • Робітничій

Також, за нашими даними, вчора й сьогодні (тобто 8 та 9 грудня) між тепловиками та енергетиками проходили постійні консультації на предмет розширення переліку котелень, які б теж мали гарантоване електропостачання навіть у періоди загальних відключень.

Зокрема, обговорювалися котельні по вул.: Будівельників, Соборній, Кармелюка, Білякова та ін.

 

Однак, про результати таких переговорів нам наразі нічого невідомо.

Зате з’ясувалося:

СКІЛЬКИ КОШТУЄ ОБЛАДНАТИ ВСІ КОТЕЛЬНІ МІСТА ГЕНЕРАТОРАМИ та ЧОМУ ЦЬОГО НЕ РОБЛЯТЬ?

РОЗРАХУНКИ НА ТЛІ «ЗОЛОТОЇ» ТРОТУАРНОЇ ПЛИТКИ м. РІВНЕ

Ви напевно теж чули запитання: «Невже не можна обладнати котельні генераторами так, щоб під час блекаутів люди хоча б отримували тепло?».

Ми не раз самі зверталися з цим запитанням до різних посадовців й отримували відповідь, що «Це неможливо», або «Це абсолютно нерентабельно та нераціонально». Вчора ж нам вдалося почути дещо докладніші пояснення.

Виявляється, що взагалі-то обладнати котельні міста необхідними генераторами можна і відповідні гроші в бюджеті міста є. При чому це гроші цілком співставимі з видатками на «захмарну» тротуарну плитку та нещодавні «перевиконання бюджету», але… там є, так би мовити, нюанс.

ОТЖЕ,

  • Рівне має 29 окремо стоячих котелень. Деяк з них більші, деякі менші, але всі вони є достатньо великі. Й очевидно потребували б дуже великих генераторів для того, щоб прокачувати гарячу воду теплоцентралями.
  • При цьому, окрім котелень по місту, існує 84 центри теплопостачання (це типу як розподільні станції). Кожен такий центр теж потребував би окремого генератора. Однак, і це ще не все.
  • В деяких районах міста існують ще свої індивідуальні центри, які обслуговують певні житлові масиви чи великі будинки, і їх у нас 49.

Тобто, як нам пояснили,

- Якби ми вирішили забезпечувати всю цю систему теплопостачання генераторами, то нам загалом потрібно було б 162 генератори потужністю від 400 кВт до 500 кВт.

 

Мало того. Всі ці генератори потребували б десятки тон пального щоденно. Це пальне треба було б якось десь зберігати, ритмічно постачати і при цьому всі ці генератори мали б бути відповідним чином підключені та обслуговуватися навченими електриками.

 

Це все неймовірний обсяг не лише матеріальних затрат, але й логістичних, юридичних та людських ресурсів, яких зараз просто не існує в наявності.

 

Тому то жодне місто подібну схему не розглядає та не втілює.

Так то воно так, але…

ГЕНЕРАТОРИ ЗА ЦІНОЮ ТРОТУАРНОЇ ПЛИТКИ

Попри абсолютну логічність того, що говорять комунальники, треба все ж зазначити, що, якби керівництво м. Рівне завчасно вирішило забезпечити систему теплопостачання відповідною кількістю генераторів, то нічого нереального в такому рішенні не було б.

Принаймні відповідні кошти наше місто мало і витратило їх зокрема на «плитку», «підігрів Авангарду» та інші невідкладні потреби.

Виходячи зі слів тепловиків про необхідність 162 генераторів потужністю від 400 до 50 кВт, можна припустити що генератори потужністю 400 кВт потрібні для 29 котелень.

Гугл-пошук показує, що генератори такої потужності пропонуються в Україні за ціною від 1 800 000 грн до 2 500 000 грн.

Тобто, якщо взяти згрубша ціну у 2000 000 грн, то на 30 таких генераторів нам довелося б викласти 60 000 000 грн.

Що, в принципі, є співставимим із вартістю «плитки воєнного стану», якою масово закладають усі вулиці та провулки м. Рівне, попри дощ і холод, зиму та морози.

ДАЛІ:

Уявимо, що на всі інші генератори треба було б ще 60 мільйонів грн.

Сумарно це дало б нам 120 мільйонів грн.

 

Тобто – майже стільки ж, скільки становили недавні «перевищення надходжень до бюджету міста», що їх так само любесенько розподілили на всякі невимовно потрібні речі депутати нашої міськради.

Так, ми розуміємо, що логістично спорядити всі тепломережі Рівного генераторами було б неможливо, але… Забезпечити 6 (шість) найбільших котелень та ще хоча б 30 вузлових центрів теплопостачання генераторами для безперебійного теплопостачання було цілком реально.

А можливо навіть і Є… реальним.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Максим Розенко

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень