Третя платіжка за газ вже з 1 січня: чи готові до такого у Рівному?

Та як і коли мають обслуговувати внутрішньо будинкові мережі

Третьої платіжки за газ у Рівному поки не буде. Нагадаємо, йдеться про платіж за обслуговування внутрішньобудинкових мереж. Наприклад, у багатоквартирних будинках таке мають проводити двічі на рік, перед початком і після закінчення опалювального сезону, у приватних будинках рідше - раз на рік. 

У Рівнегазі кажуть, що рішення ще не прийнято остаточно. 

Оператор ГРМ, в Рівненській області це Рівнегаз,  окремі платіжки (квитанції) за технічне обслуговування газових мереж споживачам не надсилали і не нараховували. Наразі, питання про плату за послугу технічного обслуговування у вигляді окремого платежу не прийнято. Тому коментувати по суті нічого. 

 

Обстеження внутрішніх газових мереж є послугою, яка виконується за замовленням споживача організацією, яка має відповідні дозволи на виконання таких робіт, в т.ч і Рівнегаз - каже в.о. директора з капітального будівництва Яковлєва Галина.

Зауважимо, Рівнегаз - це газорозподільна компанія, яка поки що обслуговує мешканців Рівненщини. Таких в Україні залишилися одиниці, адже у 15 областях доставлянням і розподілом газу займається компанія «Газмережі», яка належить «Нафтогазу».

Газмережі працюють у 15 областях, останніми наприкінці жовтні до них приєдналися у Чернігівській області.

Голова спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко пояснив, що раз на рік спеціалісти повинні здійснювати візуальний огляд газопроводів, перевіряють наявності вільного доступу до них, стану пофарбування і кріплень газопроводу, наявності футлярів в місцях прокладання через зовнішні й внутрішні конструкції будинку, стану ущільнення міжтрубного простору, очищають його від бруду та, в разі потреби, відновлюють його.

У багатоквартирних будинках один раз на 6 місяців, а саме до початку та після закінчення опалювального сезону, здійснюється перевірка на герметичність з’єднань газопроводів та газового обладнання приладовим методом або мильною емульсією з усуненням виявлених витоків газу.

 

Однак у приватних будинках та квартирах така опція здійснюється вдвічі рідше – лише 1 раз на рік, - каже Олег Попенко.

Один раз на 3 роки (саме в міжопалювальний період) у багатоповерхівках випробовують на щільність під певним тиском ділянки газопроводів. А ось у приватних будинках та квартирах такі випробування здійснюються лише тоді, якщо протяжність внутрішнього газопроводу становить більше ніж 5 м.

Один раз на рік перевіряється працездатність запірних пристроїв, установлених на газопроводах. Здійснюється їх очищення від залишків корозії й мастила.

Відповідно до вимог та рекомендацій заводів-виробників, однак не рідше одного разу на рік, здійснюється ТО газового обладнання. А саме: прочищення пальників та системи видалення продуктів згорання газу, регулювання режимів роботи (подача води, спалювання газу), перевірка параметрів спрацювання автоматики безпеки та відповідності робочого тиску перед газовими приладами, перевірка щільності газових комунікацій та усунення наявних витоків газу.

Щороку, одночасно з техоглядом газового обладнання здійснюється перевірка наявності тяги в димових та вентиляційних каналах.

Також не рідше одного разу на рік надавач послуг повинен перевірити належну роботу стаціонарних сигналізаторів загазованості приміщень. Усі ці роботи й входять до поняття обслуговування внутрішньо будинкових мереж. Поки невідомо, яким буде платіж і яка саме компанія відповідатиме за надання таких послуг.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень