ТОП-5 старовинних замків Рівненщини

Кожен замок має свою історію та свою легенду

Дубенський замок

За чотири століття жодного разу Дубенський замок не змогли взяти ані татари, ні козаки, ні російські війська, ні шведський король. Тому Дубенський замок увійшов в історію як один із найстійкіших.

Спочатку замок був дерев’яним укріпленням, побудованим князем Федором Острозьким. Костянтин Острозький в кінці XV століття взявся за спорудження потужного кам'яного укріплення.

Спочатку замок був маєтком князя Острозького, потім він переходив з однієї династії до іншої: замком володіли Заславські, згодом Сангушки, а також Любомирські.

У замку була ливарна майстерня, де виробили 73 гармати, три з яких є тут і сьогодні. З двору замку відкривається мальовничий вид на річку. Територія невелика, двір простягається всього на 300 метрів.

Тут є два палаци – Острозьких та Любомирських.

Нині у давніх стінах Дубенського замку діють музейні виставки, зокрема «Скарби наші духовні». Тут можна побачити найдавнішу реліквію - вилитий 1575 року дзвін, на якому викарбовано церковнослов’янські цифри, латунний п’ятисвічник, до якого у минулому виготовляли спеціальні метрові свічки, скульптура вагітної Діви Марії, що належить майстру Пінзелю.

Цікавою є легенда Дубенського замку про те, як красуня Беата, племінниця князя Острозького, самотужки відбила напад татар на замок.

Під час набігу ворогів дівчина вийшла на бастіон і зробила три постріли з гармати, один з яких влучив у шатро вождя татарів.

Військо нападників відступило, оскільки постріл вбив вождя. Беату вони назвали відьмою. А вежа, звідки був зроблений постріл, отримала назву Беатка, або Дівоча вежа.

Острозький замок

Острозький замок розташований над річкою Вілія. Ця оборонна споруда є найвідомішою пам'яткою міста.

У 14 столітті князь Данило Острозький відновив зруйновані оборонні споруди.

Тоді ж він збудував вежу-донжон, яку зараз називають Мурованою.

Замок протягом 14–16 століть був власністю князів Острозьких. У 17 столітті Януш Острозький провів його реконструкцію у ренесансному стилі.

У 1913–1915 роках були проведені реставраційні роботи Мурованої вежі. Її приміщення були пристосовані для музею і бібліотеки. У 1981 році у замку створили історичний заповідник.

Острозький замок складається із чотирьох веж: Мурованої, Круглої, Нової, Надбрамної (зараз це дзвіниця) і Богоявленської церкви.

Тут діє музей краєзнавства. Його експозиція розміщена у 9 кімнатах.

Історія Острозького замку оповита легендою про «чорну княгиню». Гальшка Острозька була багатою княгинею і спадкоємицею Іллі Острозького. Її примушували до заміжжя. Легенда розповідає, що вона вчинила самогубство, кинувшись з балкону замку.

Зараз її привид блукає Замковою горою.

Корецький замок

На сьогодні збереглися лише фрагменти оборонних споруд цього замкового комплексу.

У 1386 році у цьому місті князь Острозький збудував дерев’яну фортецю і підвів до неї воду від річки Корчик. У 15 столітті замок перейшов у володіння до роду Корецьких.

У 16 столітті Богуш Корецький укріпив замок кам'яними мурами, викопав глибокий канал і встановив підйомний міст.

Через декілька десятиліть замок повністю перебудували з дерев'яного у кам'яний. У 1651 році замковий комплекс перейшов у володіння до роду Чарторийських. У 1780 році Юзеф Клемент Чарторийський перетворив замок на палац. У 1832 році він згорів.

Замок після пожежі у 1832 році не відбудовували.

Тому до наших днів залишились тільки зовнішні муровані стіни, міст, підземелля і надбрамна вежа. Згодом ці руїни купив поміщик Бнінський. У 1920-х роках він спробував провести реставрацію будівель, але через деякий час ці роботи припинились.

На сьогодні надбрамна вежа перебуває у занедбаному стані.

До неї примикають залишки двоповерхових будівель. Через замковий рів до фортеці веде віадук, який в 2005 році було відремонтовано.

Губківський замок

Розташований на Березнівщині на березі Случа. Побудований в 15 столітті. Після руйнування татарами був відновлений князями Семашко. На той час це була найбільш укріплена споруда Волині.

Чотири кутові башти, стіни з бійницями, в'їзні ворота і підйомний міст створювали величезну фортифікаційну систему.  

Під час повстання С. Наливайка (в 1596 році) Губківський замок був захоплений козаками. В ході Північної війни російські війська зруйнували частину укріплень. Останнім ударом для замку став напад шведських військ в 1708 році. Тоді він остаточно перетворився на руїни.

З тих пір замок не відбудовували.

А господарював у Губківському замку сам Дракула, так кажуть місцеві. Але не відомий кровопивця з Румунії, а рідний, поліський. 

До наших днів збереглися ділянки стін башти і палацу. Також уцілів замковий колодязь. Доступ до руїн вільний.

Клеванський замок

Згадки про клеванську фортецю вперше зустрічаються в документах під 1475 р. В 1495 р. луцький староста, князь Федір Михайлович Чарторийський добудував наявну фортецю, оточив її кам’яними стінами, товщина яких сподекуди досягала до 4 метрів.

Остаточно будівництво замку закінчилось в 1561 р.

З огляду на віддаленість від кордонів Речі Посполитої Клеванський замок швидко втрачав своє оборонне значення. Юрій Чарторийський перестав тут жити і влаштував в замку госпіталь.

Згодом тут була єзуїтьська колегія, польська гімназія, духовне училище.

Замок сильно постраждав під час Першої Світової війни. В 1916-1917 рр. тут перебував ветеринарний евакуаційний пункт 11 армії Південно-Західного фронту.  В 1918-1925 рр. пусті приміщення замку зайняли люди, які втратили свої домівки під час військових дій.  Тут в різні часи розміщувалися і загони НКВС, і каральні органи німецької окупаційної влади. З 1953 по 1988 рр. тут розмішувалися в різні роки школа механізації та лікувально-трудовий профілакторій.

З 1988 р. замок спорожнів.

Нині він активно продовжує руйнуватися. До нашого часу дійшли дві напівзруйновані башти, з яких краще збережена східна, цегляний віадук над ровом, будівлі колишнього духовного училища, що мають два та три поверхи.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень