Те, чого рівняни ще не знали про Чистий четвер

Що варто, а чого не варто робити у цей день

Кожен день напередодні Великодня – особливий. Проте, саме із Чистим четвергом пов’язано чимало прикмет і особливих звичаїв та традицій. Подейкують, що дотримуючись їх, весь наступний рік буде вдалим, а доля може змінитися на краще.

З давних давен люди вірили, що в Чистий четвер, до схід сонця ворон носить з гнізда своїх дітей купати в річці. Хто скупається раніше від воронячих дітей, той буде здоровий протягом цілого року.

Люди купалися, часом навіть вночі — «поки ворон дітей не купає», щоб очиститись від хвороби. Наголошується на необхідності скупатися саме до сходу сонця. Вважається, що вода у Чистий четвер особлива – може змити усі негаразди, які накопичилися за рік.

Також у цей день у ємність з водою необхідно було занурити будь-який срібний предмет, аби він у воді «переночував». А вже зранку у Страсну п’ятницю цієї водою слід умитися. У такий спосіб себе можна захистити від нечистої сили. Особливо показане таке вмивання маленьким дітлахам, які ніяк не можуть себе захистити.

У Чистий четвер стригли дітей, вважалося, що після стрижки саме у цей день, вони матимуть гарне волосся.

Особливо відповідально наші пращури ставилися до прибирання домівки у Чистий четвер. Вони вірили, що під час прибирання саме у цей день вдома можна знайти речі, які вважалися давно втраченими.

Будь-яка дрібничка, прикраса або такий важливий колись документ – усе поветається на свої місця під час прибирання.

Недарма вважалося, що результатом такого прибирання має стати радість, яка супроводжуватиме дім впродовж року. Крім того, вважається, що в оселі не слід прибирати шість наступних днів після Чистого четверга.

Чимало прикмет пов’язаних зі статками, добробутом і грошима. Примножити їх господар може просто перерахувавши тричі за день.

Усі гроші, які є вдома, необхідно перерахувати зранку, в обід і ввечері, коли сідає сонце. При цьому, сповіщати про таку процедуру нікого з знайомих і навіть рідних не слід. Перераховувати гроші треба наодинці, і тільки у такому разі вони примножаться. 

Іще одне цікаве повір’я пов’язане з грошима і прибиранням.

Аби привабити у домівку матеріальне благополуччя, вікна і двері слід вимити водою, у яку покладені копійки. А в момент, коли у воду будете опускати копійки, слід ще й промовляти такі слова: «Грошики, водіться - не переводіться, ростіть - множтеся, ворогові не діставайтесь!».

Але це ще не все! Після прибирання копійки з води слід вийняти і покласти у найбільш віддалений куток вашого помешкання – нехай пролежать там впродовж тижня. А от брудну воду необхідно вилити на вулицю під дерево.  

Виготовляли у цей день і особливу сіль для великоднього столу. У давнину у клаптику ганчірки її обсмажували у печі або просили у друзів чи сусідів трошки солі – у трьох. Її просто змішували в одній посудині і вживали. Кажуть, така сіль допомагає у лікуванні навіть важкохворим людям. Таку сіль пропонують худобі, якщо вона прихворіла.

За іншим способом сіль обсмажують у сковороді. При цьому вважається, якщо сіль дуже сильно тріскає на пательні – на цей дім «наговорено» чи по іншому наведено порчу. І подолати таку «порчу» можна висмаживши сіль до стану, коли вона зовсім перестане тріскати і при цьому весь час треба читати про себе молитву.

Є і деякі інші рецепти виготовлення солі з додаванням борошна. Але головне – це сіль обсмажити, помішуючи за годинниковою стрілкою.

Ввечері в церкві відправляється  служба, під час якої зачитується 12 Євангелій. Люди у церкві після кожного Євангелія гасили свої свічкі, а після того, як зачитають 12-те – свічку не гасили. І цей вогонь кожен ніс додому.

 Раніше у містах і селах, люди в цей час намагалися зберігати урочистий спокій і додержувати тиші: ні сміху, ні співів, і навіть утримувалися від голосних розмов на вулицях в час, коли в церкві читалися Євангеліє.

А от коли всі справи зроблено, особливо що стосується прибирання – господині можуть приступати до випікання паски. Зазвичай, випікати паски і фарбувати яйця  починають тільки тоді, коли вдома вже повний порядок і чистота. Кажуть, інакше паски вийдуть кривобокі.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень