Рівнянам - про рак грудей: чи виключати зі списку канцерогенних ваш антиперспірант, біодобавки та ...пиво?

А також, чому грудні протези рятують сім’ї від розлучень

Останні кілька років в Україні про рак молочної залози згадують 20 жовтня.

Ця дата в календарі значиться, як Всесвітній день боротьби з раком грудей.

Цікаво, що самі медики кажуть про необізнаність жінок у цьому питанні. В результаті спеціалістам часто доводиться лікувати останні стадії раку.

Все частіше до онкологічного диспансеру приходять молодші жінки, а віднедавна і …чоловіки. 

Юрій Чишкевич

Практикуючий онкохірург Рівненського обласного онкологічного диспансеру Юрій Чишкевич розповів багато цікавого.

Хвороба з’являється вже у молодих дівчат  

Юрій Чишкевич: Рак молочної залози за статистикою у світі виникає у одної жінки із десяти. В нашій країні так і є. Смертність від раку грудей є досить високою. У перший рік помирає близько 20 пацієнток, яким діагностували рак, у світі. Треба сказати, що ще 10 років тому у мене наймолодша пацієнтка із раком мала всього 28 років.

Не так давно діагностував рак молочної залози у двох молодих студенток, 25 і 24 роки.

Аби виключити себе із зони ризику, треба самообстежуватися. Після кожних місячних кожна жінка повинна оглянути свої груди. Треба розуміти, що здорові груди не болітимуть.

Хвороба «наздоганяє»... чоловіків

Юрій Чишкевич: За статистикою, хворіє один з двадцяти чоловіків. У чоловіків це зазвичай гінекомастія - термін, який вказує на аномалію розвитку грудей у чоловіків. В результаті захворювання у пацієнта ростуть груди, як у жінки. Ця схожість в більшості випадків має складні психологічні наслідки. Ця хвороба виникає у певної категорії чоловіків. Наприклад, це чоловіки, які з молодого віку вживали стероїдні гормони. Або це чоловіки, які травмували груди під час занять спортом.

У зоні ризику старші чоловіки, які зловживають алкоголем. До речі, не весь алкоголь приводить до виникнення гінекомастії. Пиво – найбільше впливає на виникнення цієї хвороби.

У цьому напої є природній естроген, тобто гормони, які збільшують кількість жіночих статевих гормонів в чоловічому організмі. Звичайно, все залежить від кількості випитого пива та його якості.

Ще один аспект – вживання алкоголю, який часто спричиняє виникнення іншої хвороби – гепатиту. Чим він проявляється у чоловіків? Рівень жіночих статевих гормонів в організмі чоловіка підвищується, бо печінка не функціонує нормально, і в результаті знову повертаємось до гінекомастії.

Попри те, що рак грудей у чоловіків діагностують рідше, перебіг хвороби важчий.

Жінці здолати рак простіше?

Юрій Чишкевич: Однозначно відповісти не можна, але… У чоловіків інша проблема. Якщо у чоловіка знайшли пухлину, то ця пухлина контактує з двома важливими структурами організму – шкірою та лімфатичними вузлами.

Тобто, сантиметрова пухлина у чоловіка – це страшніше, аніж пухлина таких же розмірів у жінки. До того ж, пухлина у чоловіка відразу може пустити «метастази».

Якщо рак грудної залози у чоловіка не діагностували на ранній стадії, то він дає метастазування відразу по шкірі, і по фасті - у лімфатичні вузли. Тоді прогноз невтішний. Буває так, що у чоловіків перший сигнал - це збільшення лімфатичних вузлів саме під пахвами. Тобто, інші лімфатичні вузли можуть бути все в нормі, а турбуватимуть, навіть болітимуть, лише лімфатичні вузли під руками.

Жінок лякають наслідки лікування 

Юрій Чишкевич: Бояться, що волосся випадає і більше не відростає. Після правильного лікування волосся відростає і стає густішим. А якщо доводиться видаляти груди, то нині жінкам пропонують грудні протези. Вони дозволяють жінці, яка подолала рак грудей, жити повноцінним життям. Тобто жінка не соромиться свого тіла.

Не повірите, але зменшується кількість розлучень, а це значить, що жінка із грудним протезом не втрачає своєї сексуальності.

Генетика нагадує про себе?

Юрій Чишкевич: Рак молочної залози передається генетично. Але не завжди. Не обов’язково недуг передасться від матері до дитини, хвороба може успадковуватись від далеких родичів.

Тут головне пам’ятати, якщо в роду у жінки були хворі на рак грудей бабуся чи прабабуся, чи тітка, то варто раніше піти до мамолога. Тобто спостерігатись у вузького спеціаліста з 25 років.

А ще краще жінці, яка у так званій зоні ризику, звертатись за консультацією до мамолога перед плануванням вагітності.

Хворобу викликають стреси, екологія, антиперспіранти, БАДи та неякісна білизна?

Юрій Чишкевич: Питання антиперспірантів перекликається із питанням екології. Раніше звучала така думка, що частина речовин, які нас оточують, несуть естрогенноподібну дію на організм людини.

Це не обов’язково антиперсіпаранти, це може бути їжа, алкоголь, біологічно активні добавки. Ті ж самі креми можуть впливати, але однозначної відповіді ще ніхто не дав.

А щодо біологічно активних добавок, то їх жінкам вживати без консультації з лікарем не можна. До речі, ефективність біодобавок не вивчена. БАД досі вважається ліками із недоведеною ефективністю.

А щодо білизни – то тут все просто.

Білизна не повинна бути тугою і надто вільною. Не дарма продумані розміри бюстгальтерів. До речі, частина жінок не вміють підбирати собі білизну потрібного розміру.

І найголовніше – білизну краще обирати із натуральних тканин.

Секс – запорука здоров’я жінки? 

Юрій Чишкевич: Захворіти на рак грудей ризикують жінки, у яких рано почались місячні, які рано почали жити статевим життям (до 15 років). У зоні ризику і ті жінки, які не народжували до 35 років, або навпаки – ті, які ледь не щороку народжували дітей. Звичайно, ризик виникнення раку молочної залози високий у тих жінок, які робили аборти.

Високі ризики з часом захворіти на рак грудей у жінок, які постійно живуть у стресі. А ще погано на здоров’я впливає і факт відсутності сексу із постійним партнером.

Календар відвідування мамолога

Юрій Чишкевич: Взагалі груди повинен оглядати гінеколог. Якщо жінку нічого не трубує – добре, якщо ж є якісь скарги, то гінеколог направляє пацієнтку до мамолога. Варто пам’ятати, що високий ризик захворіти на рак молочної залози зберігається у жінки до 65 років. Спостерігатись у спеціаліста при відсутності скарг варто після 25 років. Як мінімум раз у два роки. Після 35 років – жінка раз на рік повинна проходити мамографію.

Будьте здорові!

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень