Сьогодні у рівненській бібліотеці стартує українсько-польська виставка без цензури

Виставка складається з 26 стендів спадщини Єжи Ґєдройця та Інституту Літератури

Присвячена експозиція 60-ій річниці створення серії видань бібліотеки «Культури». Вперше за історію Інституту Літератури, виставку підготували чотирма мовами: польською, англійською, французькою та українською. Кожна з версій може бути представлена у різних куточках світу одночасно.

Експозиція носить назву «Немає незалежної Польщі без незалежної України. Єжи Ґєдройць і Культура в українському контексті».

Бібліотека «Культури» стала простором, у якому не діяли цензорські заборони. Автори серії створили добірне товариство видатних письменників та інтелектуалів, серед яких: Раймон Арон, Анджей Бобковський, Джеймс Бергейм, Альберт Камю, Юзеф Чапський, Марія Данілевич-Зелинська, Вітольд Ґомбрович, Зиґмунт Гаупт, Ґустав Герлінґ-Грудзінський, Марек Гласко, Артур Кестлер, Юзеф Мацкевич, Чеслав Мілош, Борис Пастернак, Єжи Стемповський, Андрій Синявський, Олександр Солженіцин, Станіслав Вінценз, Казімєж Вежинський, Юзеф Віттлін.

 

Виставка складається з 26 стендів, на яких розміщено матеріал за тематично-хронологічним порядком. Назви окремих стендів перегукуються із заголовками книжок, виданих у рамках серії Бібліотека «Культури», які символізують головні періоди видавничої діяльності Єжи Ґєдройця та Інституту Літератури.

З одного боку, на виставці представлено доробок та книжки польських авторів з Польщі та еміграційних кіл, видані Інститутом. З іншого, виставка представляє західну літературу, а також письменництво з-поза «залізної завіси» тобто комуністичного блоку.

Ілюстрації на стендах походять, здебільшого, з Архіву Інституту Літератури та у багатьох випадках, вперше презентуються широкому загалу.

Відвідувачі експозиції за допомогою матричних кодів, розміщеним на таблицях виставки, можуть зайти на сторінку порталу www.kulturaparyska.com та отримати більше інформації щодо представлених тем.

Відкриття виставки у обласній науковій бібліотеці відбудеться  сьогодні 1 грудня о 16:00 годині.

Вона створена спільно з Культурно-просвітницьким центром ім. Т.О. Сосновського, за сприяння Посольства Республіки Польща у Києві та Генерального Консульства Республіки Польща у Луцьку.

Вхід вільний

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ілона Радзівіл

Ілона Радзівіл

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень