Сьогодні - Щедрий вечір: що варто і чого не варто робити у це свято

13 січня православні відзначають Щедрий вечір із багатим столом, щедрівками та іншими обрядами

Що, згідно із традиціями наших пращурів, треба робити на Щедрий вечір, а чого слід уникати, щоб не накликати біду

Напередодні Старого Нового року в церквах проводиться урочиста служба, на якій дякують Господу за милість, надану в минулому році, і просять милостей на рік прийдешній.

І, звичайно, після богослужіння всі сідають за стіл. Ось тільки, на відміну від різдвяного, на Щедрий вечір стіл заставляється м'ясними стравами: ковбасами, холодцем, пирогами з м'ясом, здобною випічкою, варениками, шинкою.

Основна страва, традиційно - кутя. Її робили з пшениці, яка символізувала відродження життя, меду (здоров'я і солодке життя), маку (достаток, фінансове благополуччя). Кутя ставиться в кут стола, за яким ніхто не повинен сидіти.

У цей день також подають традиційну маланку - кров'яну ковбасу, а ще випікають хлібини, які називають Маланкою та Василем.

Вважається, що глава сім'ї, господар будинку, повинен сісти за стіл, але його не має бути видно за пирогами та іншими щедротами - саме такий достаток гарантує багатство і процвітання сім'ї на весь наступний рік.

Напередодні Старого Нового року прийнято щедрувати. У щедрівках обов'язково благословляли тих, хто відкривав двері і обдаровував щедрувальників.

Вважалося, що якщо до вашого будинку не прийшли щедрувати, рік буде невдалим, урожай - поганим, а тварини не дадуть потомство.

Що не варто робити у Щедрий вечір

У давнину українці вважали, що у цей день не слід вимовляти слово "тринадцять", а також рахувати дрібні монети, адже це принесе сльози на весь рік.

А ще у Василів вечір не можна нічого давати в борг, інакше весь рік ви будете боржником.

Не можна на Щедрий вечір сваритися

Існує традиція, що в перший день Старого Нового Року до хати першим обов’язково повинен увійти чоловік, саме тому посівати ходять тільки хлопці.

А жінки у цей день не ходили в гості.

Прикмети, звичаї і ворожіння на Щедрий вечір, Маланки, 13 січня

Звичайно ж, 13 січня - розпал Святок, а для дівчат найголовніші ворожіння на Маланки. У цей вечір ворожать на судженого і подальшу долю.

Яка тварина першою зустрінеться на вулиці у Щедрий вечір, таким, вважали, і буде рік: собака - брехливим, зі сварками, кіт - незалежним, кінь - доведеться багато працювати, птах - веселим, безтурботним;

На підвіконня висипають три жмені зерна: якщо зранку вони будуть недоторканими, то сімейне життя буде без зрад;

Кладуть гребінь під подушку, примовляючи, щоб суджений з'явився і розчесав уві сні.

За матеріалами інтернет-видань

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень