«Снігу може бути, як в Африці»: що думають про зиму-2020 на метеостанції у Сарнах (4 ФОТО)

Часті відлиги і крижані дороги. Чого ще очікувати цього сезону?

Метеостанція у Сарнах, — одна із трьох у Рівненській області. Ще дві розташовані у містах Дубно та Рівне. За всі роки незалежності України жодної нової метеостанції в області не збудували.

Про тонкощі роботи метеорологів і те, якою буде ця зима, розповіла начальниця сарненської метеостанції Лідія Собченюк. Каже, на станції фіксують хмарність, напрямок вітру, тиск, опади і промерзання. При цьому кожен із цих показників має багато додаткових параметрів.

Після фіксації та обробки передаємо результати у Київ, де складають кліматологічні довідники. А вже за ними спостерігають, як змінюється погода та клімат. Крім того, до нас регулярно звертаються правоохоронці, щоб дізнатись точну погоду при ДТП, — розповіла Лідія Собченюк.

Начальниця сарненської метеостанції Лідія Собченюк

Всі показники приладів на метеостанції фіксують щотри години. Тоді телеграмою відправляють у головний синоптичний центр у столиці, а звідти — по областях. Там синоптики й складають прогноз погоди.

У такому режимі важливо відправити всі показники вчасно, наголошує керівниця метеостанції. І додає, що нещодавно працювати у такому режимі стало набагато простіше:

3 листопада нам підключили виміри температури повітря, ґрунту та вологості до комп’ютера. Раніше колеги в будь-яку погоду бігали до термометрів, гігрометрів і записували показники вручну кожні 3 години. Навіть вночі, адже спостереження ведуться цілодобово. Тепер ці показники відображаються на моніторі, що дуже спрощує нам роботу. Майже два місяці ми паралельно фіксували дані з комп’ютера та безпосередньо на шкалах приладів. Розбіжність — мінімальна.

На метеостанції також працює пані агрометеоролог Ілона Бриж і метеорологиня Лілія Федорова. Весь колектив складається з 8 осіб.

Вони розповідають, що протягом дня потоки повітря можуть так змінитися, що навіть найточніший прогноз не відповідатиме дійсності.

Думаю, кожен це відчуває по листопаду. Раніше земля замерзала ще в перших числах, а тепер навіть сумніваєшся, чи купувати зимову куртку. Можливо, незабаром сніг, як в Африці, чекатимемо, — каже керівниця метеостанції у Сарнах.

Раніше, щоб вивести середньорічну температуру, дані аналізували за період у 50 років. Проте глобальне потепління посилюється швидкими темпами. Наприклад, зимою середньорічна температура повинна бути -8, а частіше фіксується навіть плюсова. Тож наразі змінюють період виміру середньорічної температури на 30 років, що має дати реальну картину зміни клімату.

Пані Лідія розповідає, що на погоду в Україні впливає холодна течія у тропіках Тихого океану, яка змінює загальну циркуляцію повітря. Простими словами — зима буде теплою з можливими короткочасними похолоданнями:

Щодо опадів, то їх дефіцит і надалі зберігатиметься.

 

Загалом зима 2020/2021 буде теплішою, ніж зазвичай. Швидше за все, слід очікувати невеликих морозів, частих відлиг і крижаних доріг. І таку погоду прогнозують на всю зиму.

Джерело: «Голос України», автор - Вадим НОВАК.

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень