Скільки на Рівненщині коштує спалювання стерні та опалого листя

Розцінки зараз великі

Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

Кінець літа та перший місяць осені – ідеальний час про спалювання сухої рослинності та листя. Саме так вважають жителі багатьох населених пунктів на Рівненщині, які, спалюючи рослинність, наражають на небезпеку себе та інших.

Заступник начальника відділу пожежної безпеки ДСНС у Рівненській області Юрій Попеско розповів, що у вересні в області зафіксували 71 пожежу на відкритих територіях, а це 51% від усіх пожеж. Такі пожежі, за його словами, завдали 22 млн грн збитків.

На фото Юрій Попеско
На фото Юрій Попеско

Більшість людей думають, що так (ред. – спалюванням рослинності) вони пришвидшать прибирання ділянок. Втім, варто пам’ятати, що земляний шар, на якому відбувається горіння відновлюється лише через 5-6 років. Також пожежі розповсюджуються на великі площі, а щоб їх приборкати до гасіння залучають велику кількість техніки та особового складу ДСНС, – зауважив Юрій Попеско. Тож швидке прибирання земельних ділянок не варте таких наслідків.  

Додамо, що з початку року на Рівненщині до відповідальності притягнути 213 осіб, 157 з них – за спалювання листя, 38 – самовільне випалювання рослинності або її залишків, а також 18 – за порушення правил пожежної безпеки в лісах. Мінімальний розмір штрафу 3060 грн.

Однак за спричинення пожеж  в екосистемах передбачена не лише адміністративна відповідальність, а й кримінальна. Так, стаття 245 Кримінального кодексу України передбачає за знищення  рослинного світу від 91 000 грн до 153 000 грн штрафу або обмеження волі на строк від 2 до 5 років. Якщо ж внаслідок пожежі загинули люди чи тварини, то строк зростає від 5 до 10 років позбавлення волі.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень