Шкільну програму з історії змінять: серед нових тем – їжа, як зброя

Також хочуть позбутися радянщини

У Міносвіти беруться за зміну шкільної програми з історії України. Зокрема, мають намір очистити її від радянського дискурсу.

Окремий розділ присвятять сучасній війні. Про це розповіла очільниця робочої групи міністерства України з опрацювання концептуальних засад шкільної історичної освіти, докторка історичних наук Людмила Гриневич.


Гриневич наголосила, що шкільна освіта має ґрунтуватися на підставі академічного наукового знання. При цьому, за її словами, політизація історії є недопустимою.

Ми орієнтуємося на виховання критичного мислення дітей, формування свідомого громадянина, що має чітке розуміння цінності власної держави, права людини, розбудови саме демократичної держави,
– уточнила Гриневич.

Так, робоча група планує «переформатувати трактування» історичних періодів. Тому зміна шкільної програми відбулася у всіх періодах історії України.

До сьогодні трактування СРСР у наших підручниках та навіть академічних працях обмежувалося апеляцією до комуністичного дискурсу. У той час як в світі СРСР давно трактується як держава імперського типу. Також ми створили окремий великий розділ, присвячений саме сучасній українсько-російській війні. Наші діти повинні чітко розуміти характер цієї війни, що відбувається. Важлива складова – це і проблематика геноциду, що йде атака на українську ідентичність та здійснюється свідоме нищення носіїв ідентичності,
– додала чиновниця.

Завдяки новій програмі учні зможуть також чітко зрозуміти, що росія використовує їжу як зброю. Зокрема, нищить наші ринки й економіку.

Нагадаємо, раніше міністр освіти Оксен Лісовий відповів на запитання чи буде НМТ з історії обов’язковим. Про це ми писали в матеріалі:

Діти не витримають: новий міністр освіти про зміни у цьогорічному НМТ

Джерело: УНН

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень