Шикарні авто, зарозумілість, «руський мір»: ставлення до українських біженців у Польщі погіршується

Результати дослідження показують: поляки також дратуються через російськомовність українців

Опитування Варшавського університету та Економіко-гуманітарного університету у Варшаві показало, що ставлення поляків до українців, які приїхали до цієї країни після початку повномасштабної війни, погіршилося. Про це пише видання Rzeczpospolita.

Різниця в ставленні до українців стала помітною на тлі результатів першого аналогічного опитування, яке проводилося наприкінці квітня 2022 року і було опубліковане у червні.

Результати, які ми отримали зараз, дуже здивували. Ми виявили новий феномен — ефект, який ми назвали Дисонансом позитивного ставлення. Це явище стосується соціального сприйняття біженців з України, — прокоментував Роберт Станішевський, керівник дослідницького відділу Варшавського університету.

Він додав, що результати опитувань показують, що позитивне ставлення поляків до українців та допомоги їм, переважно військової, практично не змінилося з початку війни.

Елітні авто на українських номерах у Варшаві (фото Фокус)

Однак на додаткові запитання «Чи змінилося ваше ставлення до біженців з України за останні 6 місяців, тобто з червня 2022 року?», чверть респондентів відповіли, що змінилося.

68% із них заявили, що ставлення змінилося на гірше

Згідно з останнім опитуванням, потенційні загрози для Польщі з боку українців включають:

  • негативний вплив на ринок праці,
  • негативний вплив на польську економіку/державний бюджет
  • зростання інфляції
  • злочинність.

Проти квітня 2022 року значущість для поляків українського націоналізму зменшилася, але водночас частіше згадувалася інакша культура українців, зазначають дослідники.

Одна з автостоянок у Кракові

Ким вони (біженці) є насправді?

Насамперед поляків дратує іноземна мова, в основному російська, якою говорять біженці. Зрештою, це «ворожа мова», поляки дезорієнтовані: ким біженці є насправді? – прокоментував виданню Мирослав Скурка, президент Спілки українців у Польщі.

Він додав, що деякі українці привнесли до Польщі пережитки «руського міра» – зарозумілість, пристрасть до снобізму, дорогих автомобілів, недотримання заборон на зразок обмеження швидкості, паркування у недозволених місцях.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень