![«Свої кошмари»: Залужний здивував новим дописом](/uploads/media/07/5d/075dfd7e38a55c3fde216a515402b9df_orig_thumb.jpg)
![«Свої кошмари»: Залужний здивував новим дописом](/uploads/media/07/5d/075dfd7e38a55c3fde216a515402b9df_orig_thumb.jpg)
Приємного у такій їжі було небагато
Заплющте очі та згадайте смак дешевої сосиски зі їдальні, в якій трапляються дрібні шматочки бог знає чого! А якщо цією огидною їжею годували для того, щоб загартувати людину і підготувати до дорослого життя. Інакше навіщо такі випробування?
Люди, чиє дитинство припало на радянську епоху, у переважній більшості випадків ходили в ясла та дитсадки, поки їхні мами з татками працювали на фабриках та заводах. Вони досі добре пам'ятають смак страв, якими їх напихали на сніданок, обід, полудень, а кого забирали пізно або хто був на п'ятиденці — ще й на вечерю.
Напій складається з двох основних компонентів. Це, власне, порошок какао та молоко. Але в загальнохарчових їдальнях знали секрет, як зіпсувати ці прекрасні ласощі. Під гидкою пінкою таїлася незрозуміла на смак водяниста бурда, а нижню третину склянки займала важка, як пісок, і неприємна на смак гущавина. Смак підгорілого протистояв смаку какао, тому пити все це із задоволенням виходило лише у найстійкіших дітей.
З тим фактом, що радянський дитячий садок — джерело психологічних та харчових травм, сперечатися складно. Однією з найбільш зненавиджених малюками стравою поряд з манною кашею був молочний суп. У самому щадному варіанті це була солодкувата молочна жижа з розкислою вермішеллю. Але подекуди дитсадкові кухарі виявляли фантазію і додавали в суп овочі. Картопля та морква підвищували градус огиди до цього «шедевра» до небувалої висоти. Так, і не забудьте про молочну пінку.
Працівники їдалень майстерно освоїли мистецтво приготування такої страви французької кухні, як омлет. Зрозуміло, вони робили акцент не на спеціях, до чого нам ці надмірності, а на пишноті. Добротно збита великими міксерами маса з пари яєць з додаванням молока, на відміну від банальної яєчні, добре насичувала навіть дорослу людину. Щоправда, ефект був недовгим і без найменшого натяку на гастрономічне задоволення.
Інтернет рясніє рецептами, автори яких намагаються «правдоподібно» передати смак котлет за 11 радянських копійок. Багато хто не соромиться модернізувати страву, додаючи будь-які компоненти. Секрет смаку «тих самих» котлет полягав у додаванні до фаршу чорного, якщо пощастить, а то й сірого хліба, який становив 20-30% усієї маси. Традиційним гарніром було картопляне пюре. Ще було заведено робити «бургер» — котлета на шматочку хліба.
Раніше цю кашу їли на сніданок майже у кожній родині. Манки було достатньо, а в приготуванні вона була дуже швидкою, що, звичайно, подобалося жінкам які працювали. Це була щільна жижа з огидними грудками. Додавання подрібнених хлібних сухариків та варення хоч якось допомагали це доїсти.
У Союзі було складно дістати нормальні овочі для салату, тому для святкових столів у підвалі вибиралося все, що потрапило під руку, — соління, картопля, морква, буряк. А, як відомо, жінка може приготувати салат з чого завгодно. Популярний був вінегрет, тільки готували його з того, що було.
Радіо Трек: НОВИНИ
У неділю – велике свято: Новий церковний календар не вплинув на дату
Ані кави, ані копченостей: вчені назвали найбільш вразливу групу крові
Простий трюк перед зарядкою смартфона: батарея буде «тримати» в 2 рази довше
Яке прізвище в давнину вважалося нещасливим, але дуже популярне зараз
Проведуть автоматичний перерахунок: яку пенсію вважають достатньою, аби залишити людей без субсидії
На вулиці Шевченка у Рівному знайшли посвідчення військового. Документ виданий на ім'я Татаріна Бориса Петровича. За детальнішою інформацією варто звертатися за номером - 096 795 83 31
Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду
Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.