Мандруємо Рівненщиною: що цікавого можна подивитись на Здолбунівщині

Унікальна територія Здолбунівщини, що в південній частині на межі Волинського лесового плато, Малого Полісся та Кременецьких гір, належить до Дермансько-Мостівського регіонального ландшафтного парку

Райцентр Здолбунів розташований найближче до обласного центру - Рівного. Відстань всього 12 кілометрів.

300-річні липи

Ботанічна пам'ятка природи місцевого значення в Україні. Ростуть дві липи в селі Дермань Друга. Перебувають у віданні Дермансько-Другої сільської ради.

Урочище Гурби

Розташоване на південний захід від села Мости.Тут ростуть рідкісні та лікарські рослини. Входить до складу Дермансько-Острозького національного природного парку.

У Гурбенському лісі в 1944 році відбувся славетний Гурбенський бій УПА– один із найбіль­ших боїв між вояками Української Повстанської Армії та загонами НКВС.

В честь незламних борців за Україну тут встановили Пантеон Слави Героїв Гурбинського бою

Музей-криївка

Розташована в урочищі Гурби. Криївку відтворено на основі реальних креслень, які було взято в архіві СБУ. Щоб потрапити до неї, необхідно відкрити замасковану дерном дерев'яну кришку люка.

Всередині повстанської схованки стоять збиті з дощок двоярусні ліжка, великий стіл та лавки.

На стіні висить автопортрет священика - о. Павла Назарчука – надрайонного провідника ОУН (псевдо «Хресний»), який застрелився пізньої осені 1944-го, щоб не потрапити до рук "енкавеесівців", які влаштували на нього облаву.

У криївці можна побачити набої, каску, вицвілий український прапор тих часів. 
 

Джерело «Батиївка» 

Розташоване у північній частині села Дермань Друга.

Статус надано з метою збереження потужного підземного джерела з якісною водою.

За легендами, з цього джерела пив воду сам хан Батий.

Дівоча гора

Урочище Дівоча Гора розташоване на північ від села Новомильськ.

За легендами та спогадами старожилів від Дівочої гори і аж до замку у Тайкурах пролягав підземний хід, і хоча наразі немає жодних фактів, що підтверджували б наявність таких комунікацій, існування підземних ходів є досить таки імовірним.

Саме із цим ходом пов’язана перша та найбільш розповсюджена версія походження назви Дівиці: за легендою під час одного із нападів Татарського війська на землі Волині їм вдалось дізнатись про існування підземного ходу до Тайкурівського замку. Татари вирішили схопити когось із місцевих жителів і силою змусити розказати про вхід до підземного ходу. Схопили вони молоду дівчину, та вона навіть під тортурами не видала місця знаходження омріяного ходу.

Тоді татари вирішили замурувати дівчину живцем на вершині гори. Саме з тих часів гору і почали називати Дівицею, або ж Дівочою горою.

Урочище «Пекло»

«Пекло» – це урочище з 9-ма печерами, захованими в лісі.

Наявність цих печер та чистих джерел, одне з яких зникає «в нікуди», ймовірно, і спричинило таку, на перший погляд похмуру, назву.

Розташоване на південь села Буща на перетині Острозького та Здолбунівського районів. Створено з метою збереження мальовничого природного комплексу з наявністю видів рослин, занесених до Червоної книги України.

Джерело Святого Миколая

Знаходиться біля села Гільча. За словами місцевого священика, джерельна вода зцілює від багатьох хвороб.

А найбільше було випадків зцілення людей із очними недугами.

Саме тому басейн, у якому паломники занурюються у святу воду, зробили у формі людського ока, 

Острівець посередині — це немов зіниця.

Люди, які використовують воду джерела, розповідають, що вона допомагає заліковувати виразки шлунка, лікує суглоби та деякі хвороби шкіри. За рекомендацією лікарів набирають воду для хворих, які перенесли операцію на шлунку. Є постійні відвідувачі, що беруть її для пиття і приготування їжі.

Ремісничий хутір Плугаки

Розташований поблизу села Дермань

Засновник ремісничого хутора - майстер декоративно-ужиткових мистецтв Микола Огородник. Самі хазяї живуть у хаті, якій уже близько двохсот років. Вона складена з дерев’яних колод, які перемазували білою глиною. 

На хуторі Плугаки зібрано велику колекцію старожитностей: предмети побуту, якими користувалися українські селяни. Один з цікавих експонатів — дерев’яний плуг середини XIX століття та віз 1944 року виготовлення, на якому їздили вояки УПА.  

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень