Що треба знати рівнянам про виготовлення ID-картки: куди йти та скільки платити

Кілька важливих речей

Майже 100 тисяч рівнян уже мають паспорт громадянина України у формі ID-картки.

Такі дані міграційної службу Рівненській області станом на листопад. Пік звернень за пластиковими паспортами спостерігався у липні - 13,5 тисяч. Після цього кількість звернень до ДМС систематизувалася - через введення електронної черги. І тепер в середньому за місяць встигає звернутися на дві тисячі менше громадян.

Водночас у рівненському ЦНАПі, який почав виготовляти документ з 1 липня, за цією послугою уже звернулося 1 047 громадян.

Варто зважати на те, що на відміну від закордонного біометричного паспорта, якщо ви виготовляєте ID-картку вперше, її вам зможуть зробити лише за місцем прописки, говорить головний спеціаліст зі зв`язків з громадськістю та ЗМІ Державної Міграційної служби Рівненської області Валентина Іванюк:

- Першу ID-картку, котра видається на 10 років, необхідно виготовляти за місцем проживання. Лишень через те, що там знаходяться дані про особу, які потім будуть вноситися до Єдиного державного демографічного реєстру, і в подальшому це вже буде в електронному вигляді і витязі, і людина зможе виготовляти в будь-якому підрозділі міграційної служби.

Це варто пам’ятати, адже: 

якщо у виготовленні біометричного паспорта і при реєстрації шлюбу інститут прописки не діє (тобто, і вийти заміж, і виготовити біометрику ви можете будь-де на території України), за виготовленням ID-картки вперше необхідно звертатися до підрозділу ДМС за місцем реєстрації.

Якщо у вас прийняли заяву не за місцем реєстрації (не сподівайтеся на те, що вас вчасно попередять про неможливість виготовити паспорт) – не варто впадати у відчай.

Кошти, на щастя, можна повернути. Для цього треба написати заяву в бухгалтерії управління ДМС.

До слова, коштує виготовлення ID-картки 279 гривень.

Для тих, хто отримує паспорт вперше – а тепер це у 14 років – послуга безкоштовна.

Підставою для оформлення паспорта нового зразка, окрім досягнення 14-ти років, може бути втрата або непридатність паспорта-книжечки, чи досягнення 25-ти чи 45-ти річного віку,

якщо ви вирішили замість того, щоб вклеювати у старий паспорт фото, зробити новий документ.

 

Або у разі зміни будь-якої важливої інформації про вас.

 

Порядок оформлення визначено постановою Кабміну №302.

До речі, як повідомили у міграційній службі Рівненської області, нині штраф за невчасне вклеювання фото при досягненні 25-ти чи 45-ти років - не діє.

Утім, якщо такого фото у документі немає, у вас можуть виникнути проблеми при перетині кордону, чи при зверненні у певні державні та фінансові структури.

Варто зважати також і на те, що досі далеко не всі структури мають обладнання для зчитування інформації, зазначеної на безконтактному електронному носії.

Тож до ID-картки окремо видають довідку про реєстрацію. І якщо ви ідете у якусь структуру, варто цю довідку прихопити з собою.

Щодо термінів виготовлення внутрішнього паспорта, у ЦНАПі зазначають, що затримки є, але незначні.

На відміну від закордонних паспортів,  ID-картки виготовляють майже вчасно.

Найближча доступна дата на подання заяви, зокрема у ЦНАПі, - 23 грудня.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ілона Радзівіл

Ілона Радзівіл

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень