Радониця-2018: що не можна робити у поминальні дні

На дев'ятий день після Великодня, прийнято відвідувати могили покійних родичів, щоб розділити з ними свято Воскресіння Христового

Однак в силу зайнятості цей день почали переносити на першу неділю після Паски. На Гробки (Проводи, Червону гірку) прийнято відвідувати місця спочинку близьких.

У день Радониці (Червоної гірки) потрібно не наїдатися і напиватися, а ділитися їжею з тими, хто її потребує. Тому продукти краще роздати бездомним, сиротам або в будинки для людей похилого віку.

Що потрібно зробити в Радоницю

Сходити до церкви

В цей день в церкві проходить перша заупокійна літургія після Великодня, на якій можна замовити поминання покійних, написати імена своїх померлих родичів і замовити просфору за упокій душі. 

Замовити панахиду

Після літургії на Радоницю проводиться панахида з пасхальними піснеспівами, на якій поминають всіх покійних. На неї потрібно принести продукти і поставити їх на панихидний стіл у церкві. Брати з собою можна всі продукти, крім м’яса та алкоголю. Панахиду приносять до церкви до початку служби.

Якщо на кладовищі ходить священик, запросіть його на могилку до своїх покійних родичів, нехай він прочитає молитву на поминання і відслужить панахиду.

 

Прибрати могилу

9 днів після Великодня і до Радониці церква не підтримує ходіння на цвинтарі, навіть для того, щоб навести на могилках порядок – адже всю Світлу Седмицю святкується свято Воскресіння Христове. Тому перший день, коли рекомендується відвідувати могилки – це Радониця. 

Що не можна робити на Радоницю

Вживати спиртне та курити на кладовищі.

Заборонено їсти біля місця спочинку.

Приносити їжу на кладовище. Не можна залишати на могилці якісь продукти. Залишена їжа лише приверне бездомних і бродячих тварин.

Подавати записку про самогубців

Прибирати могили і фарбувати огорожі слід заздалегідь.

Не варто в цей день займатися важкою фізичною працею, лихословити і лаятися.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень