Що хоче зробити з Рівним нардеп від «Слуги Народу» - ексклюзивне інтерв’ю про будівництво та бюджетні мільйони

У липні 2019 року в Україні відбулися позачергові вибори до Верховної Ради, коли впевнену більшість у парламенті отримала партія «Слуга Народу». За депутата від цієї партії проголосували й рівняни. Сьогодні інтереси мешканців Рівного у ВР представляє Олександр Ковальчук. Під час своєї передвиборчої кампанії він обіцяв робити все для того, щоб Рівне було сучасним, європейським містом, з високим рівнем життя, розвиненою інфраструктурою, гарно облаштованими пішохідними зонами, дитячими садочками та майданчиками. Аби місто увійшло в трійку найкомфортніших для життя в Україні.

Напередодні Дня Рівного Олександр Ковальчук розповів для «Радіо Трек», що за цей рік вже вдалося зробити для міста та про плани на найближчий час.

— Нещодавно стало відомо, що за вашого сприяння в бюджет Рівного та області вдалося залучити 10 млн грн субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій. Розкажіть, на що саме вдалося залучити ці кошти?

— Це необхідні та важливі для рівнян проєкти: багатостраждальне будівництво дошкільного навчального закладу ясла-садок у Рівному на вул. Коновальця, капітальний ремонт будівлі пральні дитячого садочку №11, а також капітальний ремонт сходів з облаштуванням пандусів у нашому зоопарку. Крім того, має бути придбане ендоскопічне обладнання для Рівненської обласної дитячої лікарні й пересувний рентгенівський апарат для Рівненської центральної міської лікарні.

Щиро радий, що Уряд затвердив всі подані мною проєкти. Адже для залучення коштів державної субвенції була пророблена значна робота. І насправді це велика підтримка від держави. Особливо тепер, коли немало коштів з місцевих бюджетів спрямовуються на боротьбу з пандемією COVID-19. Розподілити та проконтролювати використання коштів повинні органи місцевої влади. Я ж, зі свого боку, теж буду тримати цей процес на контролі.

— У своїх передвиборчій програмі ви обіцяли, що підтримуватиме та відстоюватимете будівництво доріг за європейськими стандартами, Північної об'їзної Рівного, а також очисних споруд. Що будете добиватися виділення коштів державних програм та міжнародної підтримки для цих та інших інфраструктурних проєктів у Рівному. Як сьогодні реалізуються ці проєкти?

— Як відомо, сьогодні досить активними темпами будується Північний обхід Рівного в рамках національної програми «Велике будівництво» Президента Зеленського. Від самого початку разом із колегами, народними депутатами від Рівненщини, я підтримував та сприяв цьому масштабному проєкту. Зокрема, переконував уряд у необхідності його максимального фінансування задля того, щоб встигнути зробити якнайбільше робіт цьогоріч. Адже це надзвичайно важливо для того, щоб проєкт був реалізований вчасно.

Щодо будівництва очисних споруд, то вирішення цього важливого та болючого для Рівного питання потребує багато зусиль і часу. Але робота в цьому напрямку триває. Я неодноразово зустрічався з представниками Європейського інвестиційного банку, Міністерства фінансів, уряду задля підтримки і сприяння реалізації проєкту «Комплексна модернізація систем централізованого водопостачання та водовідведення міст Рівненської області в межах РОВКП ВКГ «Рівнеоблводоканал». Він передбачає будівництво для міста власних нових очисних споруд, відновлення каналізаційних мереж. А це, своєю чергою, сприятиме очищенню стічних вод в межах області, позитивно вплине на екологічну ситуацію, зокрема на стан річки Устя та озера Басів Кут, що у Рівному.

— Ви неодноразово писали про туристичний потенціал Рівненщини. Що вдалося зробити у цій сфері?

— Разом із громадами Клесова та Клевані, депутатами ОТГ, помічницею Олександрою Коваленко ми працюємо над розвитком туризму, зокрема у рамках проєкту «Бурштинові стежки». Вже зроблена значна робота зі створення унікальної туристичної локації «Бурштинові копальні», працюють туристичні маршрути «Бурштинове сафарі», організовуються екскурсії у Клесівський дендропарк, найбільший в Україні гранітний кар’єр, невдовзі запрацює казкове містечко поблизу Клевані та інші родзинки для туристів. Також триває робота над розробкою туристичних принад Рівного. Крім того, нами розроблений законопроєкт про туризм. Я всім і усюди розповідаю про неймовірну красу нашого краю та завжди запрошую завітати на Рівненщину, аби самому у цьому переконатися. Популяризував область й у стінах Верховної Ради - серед урядовців та народних депутатів, запрошуючи їх подивитися наші туристичні родзинки.

— Ви досить активний законотворець: є автором 17 законопроєктів, 9 з яких стали законами, та 153 поправок до законопроєктів, з яких 90 - враховані. Ви навіть стали найкращим законотворцем за результатами моніторингу ОПОРОЮ парламентської активності народних депутатів Рівненщини (мажоритарників та списковиків) з серпня 2019 року до квітня 2020 року. Адже на той час подали 11 законопроєктів, з яких 5 стали чинними актами та 118 поправок, з яких 81 була врахована. Над якими законопроєктами працюєте зараз, і які з них безпосередньо стосуються Рівного та Рівненщини?

— Однією із проблем, яка давно існує в місті, є ремонт двох автошляхопроводів на вул. Князя Володимира. Місто готове їх ремонтувати, але не може, оскільки автошляхопроводи знаходяться на балансі «Укрзалізниці». Тому сьогодні ми працюємо над законодавчим розв'язанням питання передачі автошляхопроводів з балансу «Укрзалізниці» на баланс органів місцевого самоврядування, щоб саме місцева влада могла займатися їх ремонтом. Відповідний законопроєкт вже підготували. Безоплатна передача у комунальну власність мостів, шляхопроводів та інших штучних споруд дозволить об’єднати у єдиний комплекс транспортну інфраструктуру Рівного, ефективніше використовувати бюджетні кошти та покращити контроль за їх технічним станом і безпекою автомобільних перевезень. До речі, це не лише проблема Рівного. Ухвалення цього законопроєкту дозволить розв'язувати аналогічні питання й в інших містах України.

Щодо Рівненщини, то не можу не згадати наболіле питання легалізації видобутку бурштину. На початку нашої роботи у парламенті Володимир Зеленський поставив завдання уряду та керівництву фракції «Слуга Народу» розробити такий закон. І прийняті законопроєкти №2240 і №2241, до яких я вносив поправки, дали цьому зелене світло. Нові закони передбачають процедуру електронних торгів і спеціальний дозвіл на користування надрами, який надають на 5 років. На Рівненщині вже відбулися перші аукціони на отримання цих дозволів. На них були виставлені дві ділянки у селі Сергіївка Сарненського району. Результат був разючий. Адже першу ділянку, початкова ціна якої була 319,6 тисячі гривень, продали за 12,5 млн грн, а вартість другої ділянки зросла у 90 разів від початкової й склала 29 млн грн.

А завдяки тому, що ми знизили рентну плату, надходження до Держбюджету за І квартал 2020 року склали майже 3 млн грн, а тоді як за аналогічний період минулого року — всього 300 грн. Всього у 2017 році надходження бурштинової ренти до місцевих бюджетів становили 0,4 млн грн, у 2019-му — 0,3 млн. Отже, закони працюють і дають гарні результати. І це не може не тішити.

— Над якими законопроєктами працюєте зараз, які можуть бути корисними для розвитку нашого міста?

— Я палкий прихильник сучасних цифрових та інформаційних технологій, і вболіваю за те, аби не тільки в Рівному, а й загалом в країні розвивалась ІТ-індустрія. Нині працюю над тим, щоб забезпечити максимально зручні умови для роботи українських IT-компаній і підвищити рівень конкурентоспроможності України на світовому ринку ІТ-послуг. Саме тому став співавтором двох законопроєктів, які введуть у законодавче поле України віртуальну економічну зону «Дія Сіті», яку розробляє Мінцифри. Це проєкт закону №3979 «Про заходи щодо стимулювання ІТ-індустрії в Україні», який пропонує особливий режим оподаткування ІТ-компаній, спеціальну модель оподаткування доходів працівників ІТ-індустрії та можливість оформлювати трудові відносини за контрактом. А також проєкт закону №3933-1 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України (щодо заходів стимулювання розвитку інформаційних технологій в Україні)». Він передбачає оподаткування зарплати IT-працівників на 5% податку з доходів фізичної особи та 5% єдиного соціального внеску (якщо сума ЄСВ буде не меншою за подвійний розмір мінімального страхового внеску), введення податку на виведений капітал за ставкою 18%. Також податкові пільги отримають ІТ-компанії, які відповідатимуть вимогам профільного законопроєкту та будуть включені до спеціального реєстру. Ці законопроєкти будемо доопрацьовувати з Комітетом з питань фінансів, податкової та митної політики, Комітетом цифрової трансформації й представниками провідних IT-компаній. Дуже хотілося, аби ці закони сприяли перетворенню нашого міста на один із центрів розвитку ІТ-сфери та креативного підприємництва.



— А як щодо підтримки бізнесу та інвесторів в Україні, що зараз є одним із першочергових завдань влади. На цьому неодноразово наголошував й президент Володимир Зеленський. Чи робиться щось для цього у Рівному?

— Я завжди говорив і говорю про те, що сприятиму створенню належних умов для ведення бізнесу, створенню нових робочих місць у Рівному та області й залученню інвестицій для їх розвитку. Тому, працюючи спільно з Рівненської ОДА, ми змогли залучити у розвиток економіки області найбільшу з часу незалежності іноземну інвестицію – понад 200 млн євро. Разом з тим я завжди наголошую на тому, що підтримую і буду підтримувати створення нових виробництв за умови, якщо інвестори будуть дотримуватися українського та європейського законодавств.

— Як народний депутат від Рівного, наскільки часто ви комунікуєте зі своїми виборцями, який отримуєте зворотний зв'язок ?

— Намагаюся бути максимально відкритим та доступним для своїх виборців, звітувати перед громадою і відповідально ставитися до роботи в окрузі. Це важлива частина депутатської діяльності, оскільки спілкування з людьми дозволяє глибше зрозуміти проблеми, які хвилюють рівнян, їх масштаби та шляхи вирішення. Водночас це і сигнал, в якому напрямку слід рухатися і над чим працювати. Щомісяця проводжу особисту зустріч громадян.

Крім того, зустрічаюся з виборцями в колективах і організаціях. Мої помічники-консультанти готують депутатські звернення і запити. Як показує практика, більшість питань, з яким звертаються громадяни не пов’язані безпосередньо з моєю роботою та не в моїй компетенції. Але разом з помічниками допомагаємо людям знайти шляхи розв'язання їхніх проблем, надавши необхідну правову консультацію та підказуємо, до яких компетентних органів чи установ можна звернутися для розв’язання наболілого питання. Намагаюся не залишатися осторонь людських проблем та допомогти тим, що в моїх силах. Наприклад, посприяв організації творчих вечорів відпочинку для пенсіонерів, учасників ветеранських організацій нашого міста. Надзвичайно радий зробити приємне активним і життєрадісним людям, які мають бажання і натхнення співати, танцювати, спілкуватися. Крім того, під час карантину через пандемію коронавірусу допоміг сформувати продуктові пакети для самотніх рівнян, пенсіонерів, які потребували особливої допомоги та підтримки. В рамках благодійної акції їх передали голови міських ОСББ, котрі входять до ГО «Ресурсний центр підтримки ОСББ Рівненщини». Також передавав у міську та обласну дитячу лікарні партії засобів захисту для боротьби з коронавірусом: суперсучасні маски багаторазового використання, захисні костюми, антисептичні засоби. Допоміг із захисними масками й ГО «РОА «Діабетик» та військовослужбовцям Рівненського ЗВ ВСП. Загалом за час своєї депутатської діяльності до мене звернулося майже 900 громадян, я провів 130 зустрічей з виборцями та 45 особистих прийомів.

— Що побажаєте рівнянам до Дня міста?

— Насамперед - міцного здоров’я, і, звичайно ж, жити у гарному, квітучому, європейському місті Рівне, комфортному для кожного. Робитиму все, що в моїй компетенції як народного депутата для того, аби це бажання стало реальністю. І закликаю небайдужих, активних та ініціативних рівнян приєднуватися до нашої команди «Слуги Народу» та втілювати цікаві і потрібні проєкти й ініціативи разом.

Наші новини у ТelegramНомер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень