Що таке гикавка, від чого виникає та як її позбутися?

Розповідає Рівненський обласний центр контролю та профілактики хвороб

Зазвичай гикавка настає раптово і зникає сама через кілька хвилин. Проте бувають випадки, коли такий стан затягується.

Про особливості такого фізіологічного явища, причинами та методами боротьби з ним розповідає Рівненський обласний центр контролю та профілактики хвороб.

Чому може напасти гикавка

Гикавка виникає, коли діафрагма починає мимоволі скорочуватися. Діафрагма – це м'яз, який допомагає вдихати й видихати. Коли він спазмує, то людина раптово вдихає, і голосові зв'язки змикаються, що видає характерний звук.

Причини виникнення:

  • Вживання великої кількості їжі;
  • порушення правил прийому їжі;
  • зловживання спиртними напоями;
  • потрапляння повітря в органи травної системи;
  • куріння;
  • вдихання повітря, яке містить пил, дим, або інші забруднення;
  • перенапруження нервової системи.

Існує кілька типів гикавки:

Ізольована: це найбільш загальний тип гикавки, яку відчувають всі, принаймні, один раз протягом власного життя. Вона з’являється раптово і триває від декількох секунд до декількох хвилин.

Гостра: тип гикавки, яка може тривати до 48 годин й характеризується швидкими й повторюваними скороченнями. Не потребує медичного лікування, зникає спонтанно.

Хронічна: це гикавка, яка триває понад 48 годин, характеризується частими та швидкими спазмами. Цей вид гикавки може зберігатися протягом декількох днів або навіть декількох тижнів, чергуючись з періодами без гикавки. Звичайно, це дуже рідкісне явище: зустрічається в одного на 100 000 осіб.

Останній тип вимагає втручання лікаря, як наслідок може бути порушення сну, ускладнюється прийняття їжі, спілкування і звичний побут.

Що робити, якщо гикавка не проходить?

Найпоширеніший спосіб позбавлення від гикавки – рясне пиття холодної води. Слід зазначити й інші способи позбавлення від симптомів проблеми:

  • Зітхнути глибше і не видихати, як можна довше.
  • Вдихнути більше повітря і видихнути його в паперовий пакет. Наступний вдих робити з цього пакету. Підвищений вміст вуглекислого газу в ньому може зупинити скорочення діафрагми.
  • Пожувати часточку лимона, дрібку солі чи цукру. Різні смаки будуть подразнювати нервові рецептори в роті та сприяти нормалізації роботи блукаючого нерва.
  • Ранкову гикавку можна усунути, випивши склянку лимонної води натщесерце. Кінчиком язика зробити вправи: потягнути вперед і вверх, потім вниз.
  • Процедура допомагає впоратися з проблемою, що виникла на фоні неврологічних розладів.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Анна Карпець

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень