Що сіють у квітні на розсаду: огірки, помідори, капусту, моркву й не тільки

Загалом - близько десятка овочів і всіляка зелень

Розповідаємо, що потрібно не забути висіяти у квітні і як краще це зробити, щоб вже незабаром урожай вас приємно здивував

Капуста

Головка червонокачанного сорту капусти починає рости з кінця березня і практично весь квітень. Вегетативний період у неї близько 110 днів, тому вже наприкінці літа - на початку осені можна буде збирати урожай. Ця капуста не боїться холоду і добре росте в екстремальних умовах.

У квітні також потрібно висівати пекінську капусту. Однак пам'ятайте: вона хоч і дозріває швидко, але взагалі не переносить літньої спеки.

Брюссельська капуста
Брюссельська капуста

Між тим, щоб насіння добре зійшло, його попередньо обгортають у будь-який тканий матеріал. Згорток спершу опускають к теплу воду, а потмі - в холодну. За часом - приблизно на 10 хв. Після цього зволожений пакетик з насінням залишають на добу у приміщенні з кімнатною температурою.

 

Після того як насіннєвий матеріал набубнявіє, його потрібно висівати в ґрунт (можна додати деревну золу).

 

Висаджувати треба не глибоко - не більше 1 см.

Важливо пам’ятати, що капуста досить «холоднокровна», тому, щойно проклюнеться перше насіння, контейнер переносять у кімнату, де температура становить +10 градусів (не більше). В іншому разі розсада може витягнутися.

 Томати

Висіваються сорти/гібриди помідорів, які належать до «скоростиглих». При правильному догляді за розсадою в останніх числах червня або на початку липня можна ви вже буде смакувати перші плоди.

У ґрунт насіння томатів заглиблюють приблизно на 1 см. Далі контейнер обгортається плівкою і переноситься у приміщення, де температура становить +25 градусів.

Для зручності можна використовувати міні-тепличку і торф'яні таблетки - в такому випадку далі розсаду не потрібно буде пікірувати.

При створенні сприятливих умов, перші паростки повинні з'явитися уже на 10-ий день. Ґрунт, у міру необхідності, треба зволожувати.

Огірки

Якщо хочете «похрумтіти» свіжими огірочками раніше за сусіда, то висівати їх потрібно саме у цьому місяці. Розсадний період огірків, у залежності від обсягу, становить 3-4 тижні.

Найбільш слушними для квітня фахівці називають такі гібриди і сорти як герман і абсолют, а також зозуля.

Для того, щоб поліпшити схожість насіння, його перед висіванням опускають в 3%-ий розчин солі. Придатне для посіву, тільки те насіння, що опустилося на дно, тоді як «пустушки», що залишилися на плаву, краще викинути.

 

Опісля насіння потрібно гарненько промити і загорнути у зволожену в фунгіциді тканину на 2-3 дні.

При появі перших паростків, огірки висіваються у горщики, глибина посадки - 2-4 см.

 Морква

Загалом терміни посіву насіння відрізняються, залежно від сорту. Ранні можна висаджувати вже в середині квітня, а середньостиглі - краще наприкінці місяця - на початку травня.

Однак у будь-якому разі важливо дотримуватися температурного режиму - моркві потрібно близько 15 градусів тепла.

Для швидкої схожості насіння перед посадкою треба замочувати. Для цього його заливають на 2 год теплою водою, а тоді дістають і викладають на вологу тканину. Насіння потрібно прикрити іншим клаптиком вологої тканини і залишити так, чекаючи доки воно набухне. Відразу після - висаджуємо.

 Баштанні культури

Гарбуз на розсаду теж можна сіяти вже на початку квітня.

А ось під кінець місяця, або навіть на початку травня, слід сіяти на розсаду кабачки і патисони.

Перед висіванням - десь приблизно за тиждень - насіння цих культур вже має перебувати на сонячному місці (наприклад, на підвіконні). Якщо у вас малосонячна кімната, то краще на одну ніч розкласти його на теплій батареї (але не гарячій!)

 

Після цього насіння загортається у вологий матеріал до першого «прокльовування». Щоб уникнути появи цвілі, його варто регулярно провітрювати.

Кавун і диня теж висіюються у цей період.

 Редька й зелень

Також наприкінці квітня традиційно висаджують у відкритий ґрунт редьку, дайкон, салат і всіляку зелень. Якщо треба, то можна висадити ці культури раніше - під плівку або ж у теплицю.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень