Що категорично не можна говорити під час співбесіди на роботу: 10 порад, які варто врахувати

А тоді рішення роботодавця буде на вашу користь

Нарешті ваше резюме взяли до уваги й настав час справити гарне враження на потенційного роботодавця під час особистої зустрічі. Пам’ятайте, що кожне ваше слово впливатиме на рішення щодо прийому на роботу. А щоб після співбесіди не довелось ніяковіти, будь ласка, дослухайтесь до цих порад.

Кому потрібна в колективі людина, яка все бачить в негативному світлі?

Відповідь однозначна. Тому наперед в оптимістичному руслі підготуйте відповіді на ймовірні запитання «Чому ви шукаєте нову роботу?» або «Що вам не сподобалося на ваших попередніх посадах?». Це допоможе справити враження професіонала, котрий вміє об’єктивно оцінювати ситуацію та відокремлювати свої емоції.

Приклад: Насправді мені подобалося на своїй попередній посаді, але я прагну використати здобутий досвід на керівній посаді. Де я зможу допомогти іншим розкрити свій потенціал та досягнути успіху. Але мій попередній роботодавець не мав вакантних керівних посад, а також не очікує, що вони з’являться найближчим часом.

 «Я не знаю»

Зважайте, що інтерв’юер може запитати про те, до чого ви не готувалися. Використайте це на свою користь, показавши критичне мислення, вміння швидко зорієнтуватись у нестандартній ситуації. Або ж подякуйте за питання та попросіть хвилинку для роздумів.

Приклад: Дійсно чудове питання! Проте, якщо дозволите, мені потрібна хвилинка аби подумати над вашими словами.

Соціальний захист хай вас зацікавить пізніше

Головне ваше завдання під час співбесіди – переконати роботодавця, що саме ви є тим кандидатом, якого він шукає. Тому надзвичайно важливо уникати питань про відпустки, лікарняні та пільги, які може запропонувати компанія. Винятком звісно ж є ситуація, коли інтерв’юер з власної ініціативи підіймає цю тему.

Подібні питання доцільно ставити хіба що в кінці співбесіди. Проте запитувати прямо не варто. Зробіть це у формі натяку чи пропозиції обговорити цю тему пізніше.

Приклад: Сподіваюсь, що під час нашої наступної розмови ви розповісте мені про всі переваги роботи у вашій компанії.

«Це є в моєму резюме»

Навіть якщо ви підготували ідеальне резюме, пам’ятайте, що озвучені вами відповіді на всі запитання будуть куди переконливішими.

Подеколи інтерв’юер навіть прочитавши резюме наперед, хоче дізнатися більше про вас. Саме ваша розповідь допоможе йому в цьому.

Приклад: За 5 років керівництва мені вдалося не лише вийти на рекордні показники ефективності, але й побудувати злагоджену команду. Я вважаю, що саме успіхи нашого колективу дозволили компанії пробитися в лідери галузі.

Ваше мовлення каже за вас саме

Намагайтесь висловлювати свою думку без специфічних жаргонів, уникаючи сленгу, нецензурних висловів та слів-паразитів («ну», «як», «хм»).

Не поспішайте, натомість обдумуйте свої відповіді. Короткі паузи використайте, аби точніше сформулювати відповіді.

Приклад: Досвід мені підказує, що цілком можливо оптимізувати використання техніки на цьому родовищі.

Запитання підготуйте завчасно

Ближче до завершення співбесіди у вас можуть запитати, чи виникли у вас якісь питання. На такий випадок надзвичайно важливо завчасно підготувати запитання. Це продемонструє роботодавцю вашу зацікавленість у посаді та компанії в цілому.

Приклад: Я зрозумів, що ви плануєте стати лідером у галузі машинобудування. Мені цікаво, які плани з розширення та як ви прагнете досягнути поставленої цілі?

Чи варто запитувати, чим займається компанія

Відповідь на це питання намагайтесь знайти ще до співбесіди. Цим  покажете роботодавцю свою зацікавленість та професійний підхід до справи. А ще можете поцікавитися, які цілі та перспективи перед собою ставить компанія.

Приклад: «Коли я досліджував діяльність вашої компанії, мене зацікавило, що ви підтримуєте волонтерський рух. Я теж хотів би використати свої професійні навички та долучитися до ваших програм, чи могли б ви розповісти про них детальніше?».

Підготовка – запорука успіху, але відвертість краща за кліше

Багато людей під час співбесіди використовують завчасно підготовані відповіді, але чесність та відвертість допоможуть саме вам виділитися серед інших. Адже інтерв’юер зацікавлений почути справжню відповідь та вашу думку, але не слухати кліше.

Приклад: Мушу зізнатися, що на минулій роботі я намагався взяти на себе забагато обов’язків, що призводило до перевантаження. Тому я попросив допомоги у колег, що й допомогло нам досягти успіху.

Зосередьте увагу на презентації своїх сильних сторін

Акцентуйте на  навичках та досвіді, що допоможуть вам на посаді та принесуть користь компанії. Не зайвим буде згадати про організованість, вільну комунікацію та вміння упорядкувати свій час.

Приклад: На своїй минулій посаді я мав доволі широкий спектр завдань, тому попри мою спеціальність маю необхідні навички аби організувати процес роботи вже як керівник.

Уникайте зайвої інформації про себе

Під час співбесіди можна використовувати конкретні приклади з життєвих ситуацій та професійні жарти. Це допоможе вам запам’ятатися та виділитися серед інших кандидатів. Однак без перебільшень, щоб залишитись у пам’яті роботодавця комунікабельною та професійною людиною.

А ще уникайте зайвої інформації з особистого життя, наприклад, про вашу сім’ю та хобі. Винятком можуть бути ситуації, коли ця інформація прямо стосується запитання та дозволить вам постати у гарному світлі.

Джерело «Патріоти України»

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Пицька

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень