Сарненчани врятували півтори сотні лебедів від голоду... чи нашкодили їм (ФОТО)

Птахи, які не мали загинути, тепер виживуть?

Ці фото зроблені до морозів. Наразі вода в штучному озері майже замерзла

Поблизу Сарн в урочищі Вовчі Гори в замерзлому озері - майже півтори сотні лебедів. Вода навколо них перетворилася на кригу, а птахи плавають на маленькому водяному плесі.

Місцеві мешканці сьогодні влаштували цілу операцію з порятунку птахів за участю рятувальників.

Зокрема розрубали лід навколо та зібрали для них кілька мішків круп. Про акцію місцева спілка мисливців і рибалок повідомила у спільноті «Сарни, як вони є».

Скриншот зі спільноти "Сарни, як вони є"

Член спілки Володимир Хижняк організував збір круп у себе. Ми дотелефонувалися до нього якраз під час робіт з допомоги тваринам:

Нам вдалося назбирати кілька мішків сухих кормів, аби птахи мали чим харчуватися до потепління. Частина їх, яка була на озері, відлетіла, а ці 130-140 залишилися. Можливо, вони ослаблені, тому плавають тут. Але я дуже сподіваюся, що завдяки нашим старанням їм таки вдасться дочекатися тепла. Ми пробили бензопилою шлях до лебедів, підпливли на човні, який нам дали рятувальники, та висипали їжу на кризі поряд, а зараз вже повертаємося на суходіл.

Утім, на думку птахознавців, сарненчани старалися даремно, адже лебеді самі мають давати собі раду в такий період. Про це розповідає орнітолог Василь Ільчук:

Для лебедів наші зимові умови цілком нормальні, аби перезимувати. З перельотом пов’язані певні ризики, тому вони по можливості залишаються тут. Якщо ж вони не бажають летіти, то це часто буває з вини людини: люди їх підгодовують, і вони залишаються, адже тут є їжа.

 

Так на них можуть напасти голодні хижаки – собаки, лисиці, а також браконьєри тощо. Якщо вони не відлітають, то з місця, де їх підгодовують, їх треба розганяти. А поки є вода, водяне плесо – птахам нічого не загрожує.

За словами спеціаліста, лебеді відносяться до частково зимуючих птахів, яким наші умови комфортні. Зокрема, пернаті зовсім не бояться холоду та крижаної води. У такий час вони харчуються водоростями, як ростуть під водою. А якщо водойма вкрилася кригою, то лебеді завжди можуть перелетіти річку, де проточна вода. Підгодовувати їх треба лише у крайньому разі.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень