Старовинні монети і зуб мамонта - подарунки від голови райдержадміністрації на Рівненщині

Незвичний подарунок днями отримала школа у селищі Мізоч Здолбунівського району для свого музею історії селища. А до цього - і Здолбунівський краєзнавчий музей

Мізоцькому навчально виховному комплексу голова Здолбунівської райдержадміністрації Сергій Кондрачук подарував частину власної колекції старовинних речей. Серед них -

застібки та римські денарії початку першого тисячоліття нашої ери, гудзики початку ХХ століття, царські та польські монети кінця ХІХ - початку ХХ століть, персні ХVІІІ-ХІХ століть тощо.

Усі ці предмети були знайдені на території сіл Мізоцького куща.

Сергій Кондрачук каже, що збирати предмети старовини почав ще у 4 класі школи. Частину речей зі своєї колекції знайшов сам, частину – йому подарували. Втім, тепер із більшою частиною колекції вирішив розпрощатися, щоб історичні знахідки могли бачити й інші люди.

Розповідає Сергій Кондрачук:   

Я передав Мізоцькому музею частинку своєї колекції. Тому що основну масу усіх речей, зокрема металопластики, яка у мене є, я планую передати на Здолбунівський історико-краєзнавчий музей, куди вже не так давно передав зуб мамонта.

 

Колекція в мене чимала. Є монети періоду черняхівської культури. Це початок І тисячоліття нашої ери. Є більш пізні речі. Є речі, на яких міститься напис «Здолбунів», що, безумовно, цікаво моєму краю.

Сергій Кондрачук каже, що чогось надто цінного у його колекції немає. Адже вартість римських денарів не дорівнює вартості квартири, як вважає дехто. Коштує денарій – 50-70 гривень за умови, що монета у хорошому стані.

Втім, зізнається голова райдержадміністрації, була у його колекції одна цінна річ –

амулет богині Валькірії висотою декілька сантиметрів.

Історики називали її однією з найцікавіших знахідок германо-скандинавської культури в Україні за останні декілька років.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень