Кілька сиріт не можуть отримати житло, адже зареєстровані у... брудному підвалі (ФОТО)

Їхня мати померла

Підвальне приміщення, де прописані п’ять дітей-сиріт, планує оглянути комісія Рівнеради. Зауважимо, що у Рівному вже десять років точаться суперечки щодо сім’ї, яка проживала у підвалі гуртожитку на Дорошенка, 82. Приміщенню у 2004-му надали статус квартири.

Там у жахливих умовах жила мати-одиначка, яка зловживала алкоголем і водночас встигла народити п'ятьох дітей.

Фото зі сторінки Олени Тоюнди. Так би мовити інтер'єр підвалу на Дорошенка, 82. Попри погану якість світлини, палітра брудних сірозелених кольорів дозволяє уявити обстановку

Свою малечу та відразу реєструвала за місцем проживання. 

Дітей у матері щоразу забирали соціальні служби та позбавляли горе-матір батьківських прав щодо них. Опікунами їх стали рівнянка Олена Тоюнда з сестрою.

Скриншот із сюжету "Рівне 1". Матеріал знятий про Даринку, одну з дітей, які залишилися жити в Олени Тоюнди. У дівчинки ВІЛ-інфекція

Приміщення cпершу отримав батько вищезгаданої матері, як місце проживання на час розбудови міста - чоловік займався будівельними роботами. Він відразу зареєстрував там свою доньку, а та вже власних дітей, чиї питання щодо житла наразі вирішуються. 

Держава може надати дітям-сиротам житло після досягнення 16 років, утім доки вони зареєстровані в тому підвалі - зробити це неможливо, каже Олена Тоюнда:

Так як вона їх не доглядала – їх з часом позбавляли батьківського піклування, усиновлювали сім’ї з новими батьками. Однак діти лишалися зареєстровані з біологічними батьками. Мама померла і постало питання щодо вирішення житла їхнього. Оскільки це - житлове приміщення, але знаходиться в підвалі, в поганих умовах – ми підняли питання, аби дітей забезпечили нормальним житловим приміщенням.

Комісія Рівнеради. Олена Тоюнда крайня праворуч

Наразі квартира-підвал перебуває нібито на балансі області. Кілька років тому обласна рада передала приміщення місту,  але акт передачі не склали через проблеми з балансоутримувачем.

Юристи Рівнеради запевняють, що приміщенням володіє область, каже керівник міської служби у справах дітей та молоді Андрій Міщеня. Натомість Олена Тоюнда каже, що керівництво області вже неодноразово відвідувало підвал на Дорошенка, а зараз час від часу звертаються до влади Рівного з проханнями знайти житло дітям. 

Тож хто саме має визнати приміщення нежитловим - досі невідомо. Востаннє Олена Тоюнда прийшла на комісію Рівнеради з питань освіти та духовності, де її члени вирішили оглянути т.з. квартиру, і вже після цього вирішити, що робити в подальшому.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень