Російських чайок у Рівному немає (World Migratory Bird Day)

Ми дізналися, що за птахи прижилися на Лебединці

Днями в нашу редакцію звернулася струрбована рівнянка, яка помітила на Лебендинці «незвичайних чайок». За зовнішніми ознаками  (біла голова, білий загнутий дзьоб та вдвічі більше тіло в порівнянні з іншими представнкиами цього роду) вона розгледіла в них «середземноморських чайок». Жінка відразу зателефонувала в зоопарк, аби дізнатися, чи не втекли ці птахи звідти, проте там їй відповіли, що подібних пернатих вони не тримають.

Ми ж звернулися до голови рівненського облвідділу Українського товариства охорони птахів Василя Ільчука:

За описом ці птахи дуже схожі на жовтоногих мартинів, яких українці помилково звуть «чайками». Вони не рідкісні – в нашій області цей вид почав гніздитися ще три роки тому. Зараз їх часто можна зустріти на Басівкутському водосховищі, Здолбунівських кар’єрах, тій самій Лебединці, але найчастіше – на сміттєзвлищі, де вони зазвичай харчуються.

На фото: жовтоногий мартин

Як розповів нам Владислав Гедзюк, юний рівненський орнітолог,

рід птахів, яких рівняни називають «чайками», насправді має назву «Мартин». Тобто, це звичайний русизм. При цьому, в Україні є і чайки, проте це - представники іншої родини, які в сусідній країні звуться «чибисами».

На фото: українська чайка (чибіс)

До речі, сьогодні, в другу неділю травня, відзначають Міжнародний день мігруючих птахів (World Migratory Bird Day). Цей день присвячений популяризації ідей збереження їхнього різноманіття.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень