Роботи в Чорнобилі на річці Прип'ять загрожують 8 мільйонам українців: вчені б'ють на сполох

Фото зі сторінки ТОВ «Собі»

Поглиблення річки Прип'ять, яка протікає повз Чорнобильський ядерний реактор, здатне призвести до радіоактивного забруднення питної води для 8 мільйонів людей в Україні.

Про серйозну небезпеку через роботи по відновленню водного шляху між Балтійським і Чорним морями попереджають вчені та екологи, інформує видання The Guardian.

Фото зі сторінки ТОВ «Собі»

Днопоглиблювальні роботи на річці Прип'ять почалися в липні та є частиною міжнародного проєкту по створенню водного шляху E40 протяжністю 2000 км, що проходить через Польщу, Білорусь та Україну.

 

Річка вже була вирита щонайменше в семи різних місцях, п'ять з яких знаходяться в межах 10 миль від чорнобильського реактора.

На думку вчених, це суперечить рекомендаціям Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), згідно з яким чорнобильська зона відчуження повинна залишатися незайманою через ядерне забруднення внаслідок катастрофи 26 квітня 1986 року.

Фото зі сторінки ТОВ «Собі»

Через роботи на Прип'яті, в зоні відчуження на поверхню можуть піднятися радіонукліди, які забруднять питну воду на Поліссі.

Тендер на проведення днопоглиблювальних робіт з поглиблення та очищення дна Прип'яті виграла українська компанія «Собі».  Представник компанії Дмитро Надєєв розповів, що компанія замовила дослідження за радіації та взяла проби ґрунту.

Аналіз показав, що роботи можна проводити безпечно, але всіх робочих забезпечили засобами індивідуального захисту і дозиметрами, – заявив він і додав, що вчені щодня беруть проби води нижче за течією від місця проведення робіт.

Джерело: РБК-Україна

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень