«Рівнеоблводоканал» знайшов альтернативу дорогому газу

Свою розробку представив на виставці, яка відбулася у Рівному

Це – композиційне паливо, яке складається з осаду стічних вод та тріски дерева.

Детальніше розповідає директор РОВКП ВКГ «Рівнеоблводоканал» Андрій Карауш: 

Ми вивчаємо вітчизняний і закордонний досвід з енергозбереження і впроваджуємо інноваційні рішення, які дозволять ефективно опалювати наші виробничі приміщення.  Одне з останніх рішень — це виробництво композиційного палива. В його основі — механічна суміш горючих речовин: 60% зневоднених осадів стічних вод та 40% деревинної тріски, яку отримуємо в результаті очищення зон санітарної охорони об’єктів водопостачання та водовідведення підприємства. Зразки компонентів композиційного палива ми направляли на дослідження в Інститут технічної теплофізики НАН України і отримали досить хороші результати.

Це паливо «Рівнеоблводоканал представив на ІІІ Міжнародній спеціалізованій виставці «Сучасність. Енергозбереження. Технології (СЕТ-2017)», яка проходила на території підприємства «Рівнетеплоенерго» 7-8 вересня.

Окрім цього, на виставці була представлена деревоподрібнювальна машину дискового типу PL-160, яку «Рівнеоблводоканал» придбав, щоб отримувати деревинну тріску для виробництва композиційного палива.

Ця машина мобільна, вона працює на базі трактора МТЗ-80, — розповідає головний механік підприємства Віктор Бондарук. — Вона призначена для подрібнення відходів деревини та деревообробки діаметром до 160 мм.


На підприємстві планують почати використовувати композиційне паливо для опалювання приміщень уже цієї зими.

Окрім того, відвідувачів виставки змогли побачити й інші досягнення «Рівнеоблводоканалу» у напрямку енергозбереженя. Зокрема, ознайомитися з електротехнічною лабораторією, працівники якої проводять спеціальні вимірювання і оперативно встановлюють, чи придатне обладнання для подальшої роботи, з роботою майстерні з ремонту насосного обладнання, яка сертифікована ТОВ «Грундфос Україна» як сервісний центр (насосне обладнання компанії «Грундфос Україна» є енергоефективним). Із цікавістю відвідувачі міжнародної виставки розпитували про роботу трасопошукової системи та металошукача C.Scope.

Це обладнання дозволяє визначити, як саме і де проходить трубопровід, а металошукач застосовується для пошуку прихованих люків, — розповідає головний метролог підприємства Іван Крук.


Ще одна річ, презентована під час виставки «Рівнеоблводоканалом», це акустичний рівнемір для артезіанських свердловин «Аква-01», який використовується для вимірювання статичного та динамічного рівнів води у свердловинах, і корелятор MicroCorr Touch, що складається із системи пристроїв, яка швидко виявляє витоки на трубопроводах.
Багато відвідувачів звернули увагу на роботу програми геоінформаційної системи «Рівне», яка успішно працює на підприємстві уже понад 5 років.


Це спеціальна комп’ютерна програма, яка містить інформацію про усю водопровідну та каналізаційну мережу, — наголошує  інженер 1-ї категорії ГІС «Рівне» диспетчерської служби РОВКП ВКГ «Рівнеоблводоканалу» Тетяна Іванюк. — Відтак працівники підприємства можуть оперативно і швидко зорієнтуватися, який саме водопровід і якого діаметру пролягає на тій чи іншій ділянці вулиці.

Міський голова Рівного Володимир Хомко зізнався, що міг тільки мріяти колись про таку програму:

Коли я очолював підприємство, то тільки мріяв про таке. А нині ця система втілена в життя, і це значно покращує швидкість та якість ремонтних робіт, культуру експлуатації мереж а в результаті — надійність постачання води.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень